Udland

fre, 12 apr 2024

USA bekræfter forventning om iransk angreb mod Israel

Onsdag sagde den amerikanske præsident, Joe Biden, at USA's støtte til Israels sikkerhed er "jernklædt". (Arkivfoto).
Andrew Caballero-Reynolds/Ritzau Scanpix Onsdag sagde den amerikanske præsident, Joe Biden, at USA's støtte til Israels sikkerhed er "jernklædt". (Arkivfoto).

USA regner med, at Iran kommer til at udføre at angreb mod Israel - dog ikke et, der er omfattende nok til, at USA bliver trukket ind i en krig.

Det siger en amerikansk embedsmand ifølge nyhedsbureauet Reuters sent torsdag aften.

Onsdag skrev mediet Bloomberg, at USA og allierede venter et større missil- eller droneangreb mod Israel, som vil komme fra Iran eller Iran-allierede grupper som eksempelvis Hizbollah eller houthierne.

Oplysningerne til mediet kom fra anonyme personer med kendskab til efterretningerne. De sagde, at angrebet kan ske i de kommende dage.

Embedsmandens udtalelse torsdag er dermed første gang, at USA officielt sætter ord på forventningen om et angreb.

Tidligere har det lydt fra Det Hvide Hus, at man ikke ønsker, at konflikten spreder sig i Mellemøsten.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har USA's udenrigsminister, Antony Blinken, bedt flere landes udenrigsministre om at opfordre Iran til at afholde sig fra at rette angreb mod Israel.

I løbet af det seneste døgn har Blinken således talt i telefon med blandt andet sine kinesiske, tyrkiske og saudiarabiske kolleger.

Det er sket for at "gøre det klart, at en eskalering ikke er i nogens interesse, og at lande bør opfordre Iran til ikke at eskalere," siger talsperson for udenrigsministeriet Matthew Miller.

Blinken har også talt i telefon med Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, "for at gentage vores stærke støtte til Israel over for disse trusler," oplyser talspersonen.

I begyndelsen af april blev to generaler fra Irans Revolutionsgarde og en række andre personer dræbt i Syriens hovedstad, Damaskus, da diplomatiske bygninger tilhørende Iran blev bombet.

Iran har sagt, at det vil hævne angrebet, som det giver Israel skylden for. Israel har ikke sagt, at det står bag angrebet.

Torsdag sagde Karine Jean-Pierre, som er pressesekretær i Det Hvide Hus, at USA har "advaret" Iran mod at fremsætte trusler mod Israel.

Onsdag sagde den amerikanske præsident, Joe Biden, at USA's støtte til Israels sikkerhed er "jernklædt" trods hans kritik af Israels premierminister Benjamin Netanyahus ageren i krigen i Gaza.

USA har flere gange sendt offentlige opfordringer til Kina om at gøre mere for at adressere krisen i Mellemøsten - herunder at lægge pres på Iran, som støtter Hamas.

Kina har som svar kritiseret USA for at være farvet af sin støtte til Israel.

Iran betragter Israel som en af sine største fjender og ser landet som en forlængelse af USA i Mellemøsten.

Iran støtter desuden en række væbnede grupper, som bekæmper Israel i regionen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere