Ukraine

søn, 10 mar 2024

10.000 frivillige har søndag indsamlet millioner til Ukraine og Gaza

Frivillige fra Folkekirkens Nødhjælp har søndag indsamlet 11,5 millioner kroner. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Frivillige fra Folkekirkens Nødhjælp har søndag indsamlet 11,5 millioner kroner. (Arkivfoto).

Søndag har frivillige fra Folkekirkens Nødhjælp trodset kulden og indsamlet 11,5 millioner kroner i forbindelse med den årlige landsindsamling.

Det siger Jonas Nøddekær, konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Pengene fra årets indsamling går til arbejdet i verdens mest udsatte lande. I år er der særligt fokus på Gaza og Ukraine.

- Situationen i Ukraine og Gaza er umenneskelig, og rigtig mange mennesker er fanget midt i krigens rædsler. Dem skal vi hjælpe, siger han.

I Ukraine er organisationens nødhjælp i høj grad målrettet de mennesker, der er tættest på frontlinjen, forklarer han.

Andre steder handler det om at genopbygge landsbyer og sikre, at der er vand og varme til indbyggerne.

- Vi vil give dem muligheden for at genoptage deres små køkkenhaver, siger Jonas Nøddekær.

I Gaza har den nuværende konflikt mellem Hamas og Israel stået på siden begyndelsen af oktober sidste år.

Den har ifølge lokale myndigheder kostet tusindvis af menneskeliv, og mange steder ligger bygninger i ruiner.

Her fokuserer Folkekirkens Nødhjælp i øjeblikket på akut nødhjælp. Man giver blandt andet de lokale kontanter, så de har råd til at leve.

Midlerne er dog også målrettet lande, der mærker konsekvenserne af klimaforandringerne.

Det gælder blandt andet Malawi, der er hårdt ramt af voldsomme klimakatastrofer, og som ifølge organisationen meget sjældent får mediernes opmærksomhed.

- Vi har en forpligtigelse til at sætte fokus på de kriser, som ikke får så meget opmærksomhed og hjælpe de mennesker, som hver dag lever med konsekvenserne af klimaforandringerne, siger han.

Sammenlignet med landsindsamlingen sidste år er der røget cirka en halv million kroner mere i raslebøsserne i år.

Men man er langt fra 2022, hvor danskernes ønske om at støtte Ukraine i kølvandet på Ruslands invasion resulterede i en rekordindsamling på 17 millioner kroner.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere