Ukraine

ons, 10 apr 2024

USA sender våben og ammunition fra Iran til Ukraine

Der er specifikt tale om 5000 stormgevær af blandt andet typen AK-47, der produceres i Rusland. (Arkivfoto).
Kuba Stezycki/Reuters Der er specifikt tale om 5000 stormgevær af blandt andet typen AK-47, der produceres i Rusland. (Arkivfoto).

USA har sendt tusindvis af infanterivåben og over en halv million stykker ammunition beslaglagt fra Iran til Ukraine.

Det oplyste det amerikanske militær tirsdag lokal tid.

Genstandene blev beslaglagt for over et år siden, da Iran var i færd med at fragte udstyret til Houthibevægelsen i Yemen.

USA sendte våbnene og ammunitionen i sidste uge.

Udstyret er den seneste form for militære hjælp, som præsident Joe Bidens regering har sendt til Ukraine.

Demokraterne har foreslået at sende Ukraine en hjælpepakke på 60 milliarder dollar - cirka 412 milliarder kroner. Hjælpepakken er allerede blevet vedtaget i Senatet.

Men i Repræsentanternes Hus, hvor republikanerne har et snævert flertal, har formand Mike Johnson afvist at sende pakken til afstemning.

Derfor har Biden forsøgt at finde alternative metoder til at yde assistance til Ukraine.

Søndag lød det direkte fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at Ukraine taber krigen mod Rusland, hvis Kongressen ikke vedtager hjælpepakken.

Ifølge USA's centralkommando (Centcom) er der nok våben til at udstyre en hel brigade, som typisk udgøres af 3500-4000 soldater.

Der er specifikt tale om 5000 stormgeværer af blandt andet typen AK-47, der produceres i Rusland.

Desuden er der tale om maskingeværer, snigskytterifler og raketvåben.

Udstyret blev ifølge Centcom beslaglagt fra fire "statsløse" fartøjer mellem 22. maj 2021 og 15. februar 2023.

USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, advarede i marts om, at Ukraines eksistens kan blive truet uden yderligere opbakning.

Ukraines forsvarschef, Oleksandr Syrskyj, har for nylig udtalt, at manglen på ammunition er blevet forværret, så forskellen nu er seks til én til fordel for Rusland.

Kilde: /ritzau/Reuters

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere