Andre nyheder

tor, 04 apr 2024

Danske virksomheder havde rekordmange ansatte i udlandet i 2022

Novo Nordisk har over 28.000 ansatte i Danmark og mere end 35.000 ansatte i udlandet, påpeger Allan Sørensen, som er cheføkonom i Dansk Industri. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Novo Nordisk har over 28.000 ansatte i Danmark og mere end 35.000 ansatte i udlandet, påpeger Allan Sørensen, som er cheføkonom i Dansk Industri. (Arkivfoto).

Danske datterselskaber havde flere ansatte i udlandet i 2022 end nogensinde før.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som er blevet offentliggjort torsdag morgen.

Her fremgår det, at danske virksomheder havde godt 15.200 datterselskaber i udlandet i 2022. Datterselskaberne havde 1.690.000 ansatte, hvilket er en stigning på 2,4 procent sammenlignet med året før.

Det svarer ifølge Allan Sørensen, som er cheføkonom i Dansk Industri, til, at virksomhederne for hver 100 privatansatte i Danmark har yderligere 73 ansatte i udlandet.

- Mange danske virksomheder ville slet ikke kunne vokse sig lige så store uden mulighederne for at have aktiviteter i udlandet, skriver han i en kommentar til tallene.

Allan Sørensen fremhæver Novo Nordisk, som har over 28.000 ansatte i Danmark og over 35.000 ansatte i udlandet.

Danske virksomheder har flest ansatte i Frankrig, Polen, Tyskland, Indien og USA.

Virksomhedernes produktion i udlandet har stor betydning for dansk økonomi.

Det blev understreget i Nationalbankens seneste prognose, hvor forventningerne til væksten i dansk økonomi i 2024 blev opjusteret til 2,4 procent.

I prognosen fremgår det, at væksten forventes at være 1,4 procent i 2024, hvis man fraregner produktion i udlandet under dansk ejerskab.

Ifølge Allan Sørensen er virksomhedernes aktivitet i udlandet ikke sket på bekostning af danske job.

- Datterselskaber i udlandet gør det muligt for virksomhederne at producere mere omkostningseffektivt, reducere leveringstider samt få adgang til flere medarbejdere og nye markeder, skriver han.

Mens antallet af ansatte i danske datterselskaber overordnet set er steget, er antallet af ansatte i Rusland faldet.

I 2022 var der 125 danske datterselskaber i Rusland, som havde lidt flere end 17.000 ansatte. Det er 26 færre datterselskaber end året før og cirka 20 procent færre ansatte.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere