Andre nyheder

lør, 11 jan 2025

Grønlænderne skal til kommunalvalg den 1. april

I april 2021 afholdt Grønland senest valg, og det var både til kommuner og parlamentet, Inatsisartut. Her ses valghandling i Inussivik-hallen i Nuuk.
Emil Helms/Ritzau Scanpix I april 2021 afholdt Grønland senest valg, og det var både til kommuner og parlamentet, Inatsisartut. Her ses valghandling i Inussivik-hallen i Nuuk.

Der skal afholdes valg til kommunerne i Grønland den 1. april.

Det oplyser kommunen Qeqqata Kommunia på sin hjemmeside ifølge mediet Sermitsiaq. AG.

Ud over valg til kommunalbestyrelserne skal der afholdes valg til bygdebestyrelserne og til menighedsrådet, oplyses det.

Der skal afholdes valg til kommunerne og til Inatsisartut,
parlamentet i Grønland, senest hvert fjerde år.

Senest faldt de to valg sammen den 6. april 2021. Derfor skal der også senest til april afholdes valg til Inatsisartut.

Der er fem kommuner i Grønland. Der skal vælges mellem 15 og 19 kommunalbestyrelsesmedlemmer til hver kommune.

I Inatsisartut er der 31 medlemmer, der vælges for fire år ad gangen.

De to valg faldt sammen sidst, fordi der blev udskrevet ekstraordinært valg til det grønlandske parlament.

Det var mistillid til det ledende regeringsparti, Siumut, der førte til det ekstraordinære valg.

Det blev heftigt diskuteret, hvorvidt både kommunalvalg og parlamentsvalg skulle lægges den samme dag. Flere var imod det, da der ved kommunalvalg også stemmes til bygdebestyrelserne og til menighedsrådet.

Det endte dog med at blive tilfældet.

Om det gentager sig igen i år er endnu uvist. Et valg skal udskrives cirka seks uger i forvejen, fordi der skal være tid til at nå at lave kampagne i hele landet.

Ved det seneste valg i 2021 blev der tage coronaforholdsregler. Det betød, at folk i Nuuk blandt andet blev tilbudt mundbind og håndsprit ved indgangen, og antallet af personer, der måtte stemme på samme tid blev begrænset.

Blandt andet et omstridt mineprojekt i Kvanefjeldet (Kuannersuit) nær Narsag i Sydgrønland var omstridt emne i valgkampen.

Siumut havde støttet planen fra det kinesisk-australske selskab Greenland Minerals and Energy (GME) om at åbne en mine i Kvanefjeldet. Især på grund af de forventede arbejdspladser.

Men lokalt var der voldsom modstand mod minedriften.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Minister vil se på om værft kan servicere skyggeflåde og søværnet Skibe fra søværnet serviceres på dansk værft side om side med skibe, som und... Læs mere
Fitnesskæde får bøde på 600.000 kroner for vildledning af forbrugere Arca gjorde ikke tydeligt opmærksom på, at man blev tilmeldt et løbende abonn... Læs mere
Danske kampfly og skibe bidrager til overvågning i Østersøen Danmark bidrager til Nato-indsats med blandt andet fly og skibe, oplyser Forsvar... Læs mere
Myndigheder får lettere ved at håndtere forbud mod ulovlige bander Politi og øvrige myndigheder skal med ny lov få bedre muligheder for at sætte... Læs mere
Medier: Ansatte har i flere år oplevet seksuel chikane i advokatfirma Djøf mener, at der er tale om et alvorligt ledelsessvigt i Plesner. Ledende par... Læs mere