Grundfos har indkaldt to tyrkiske kunder til møde efter mistanke om videresalg af den danske pumpeproducents produkter til russiske virksomheder.
Det skriver Radio IIII, der tidligere kaldte sig Radio4.
Siden september sidste år frem til januar i år har russiske virksomheder mindst 40 gange importeret produkter, der er underlagt sanktioner i EU, fra danske Grundfos.
Det viser data fra russiske toldmyndigheder, der er indsamlet af den amerikanske datavirksomhed Importgenius, skriver Radio IIII.
Produkterne skulle ifølge mediet være sendt til Rusland fra de to af Grundfos' tyrkiske kunder, der nu er kaldt til samtale med den danske virksomhed.
Der er tale om produkter, der ikke er udviklet til forsvarsindustrien, men som kan bruges militært, og som derfor er underlagt sanktioner i blandt andet EU.
Grundfos' kommunikationsdirektør, Astrid Nørgaard Friis, oplyser til mediet CleantechWatch, at mødet er skemalagt "i den nærmeste fremtid".
- Vi har ikke kunnet verificere, at vores kunder har solgt vores produkter videre til Rusland. I første omgang vil vi høre kundernes side af sagen, og vi vil igen understrege, at vi ikke ønsker, at vores produkter bliver videresolgt til Rusland, lyder det fra hende i et skriftligt svar til mediet.
Hun understreger, at virksomheden ikke accepterer ordrer, hvis den er bekendt med, at produkterne skal videre til Rusland.
Den ene af de to tyrkiske virksomheder, der skulle have videresolgt Grundfos-produkter til Rusland, afviser det over for Radio IIII. Den anden tyrkiske virksomhed er ikke vendt tilbage på radiokanalens henvendelse.
Den danske pumpevirksomhed har længe forsøgt at klippe båndene til Rusland, siden krigen i Ukraine brød ud for mere end to år siden.
Grundfos meddelte første gang i august 2022, at selskabet ville trække sig helt ud af Rusland.
I december samme år lød det, at der var indgået en aftale om, at den lokale ledelse skulle købe aktiviteterne i Rusland og Belarus.
Først i begyndelsen af 2024 - mere end et år senere - godkendte de russiske myndigheder salget af Grundfos' produktionsselskab.
Kilde: /ritzau/