Andre nyheder

man, 15 apr 2024

Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza

I løbet af vinteren blev en række kalkunbesætninger ramt af fugleinfluenza. Her ses Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen ved en kalkunfarm på Vestsjælland for at aflive besætningen i januar i 2022. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix I løbet af vinteren blev en række kalkunbesætninger ramt af fugleinfluenza. Her ses Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen ved en kalkunfarm på Vestsjælland for at aflive besætningen i januar i 2022. (Arkivfoto).

Risikoen for fugleinfluenza er nu så lav, at høns, gæs, ænder og kalkuner fra onsdag igen må komme ud i det fri.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, da trusselsvurderingen for fugleinfluenza fra vilde fulde er blevet sænket fra høj til middel.

Dermed slutter knap fire måneder, hvor fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været indelukket for at undgå smitte fra den smitsomme fugleinfluenza.

Der har vinteren igennem været en række udbrud af fugleinfluenza, der har ramt danske besætninger.

Flere kalkunfarme på Sjælland har blandt andet været ramt, og store besætninger med blandt andet kalkuner er blevet aflivet.

Fødevarestyrelsen hævede i december 2023 trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle til høj.

Der blev samtidig indført regler om, at tamfugle skulle lukkes inde eller overdækkes. Formålet var at undgå smitte fra vilde fugle.

Smitten med fugleinfluenza stiger, når de vilde fugle trækker gennem Danmark. De fleste fugletræk har nu forladt Danmark og er fløjet videre til deres ynglepladser.

Selv om risikovurderingen er ændret, er det ikke længere siden end februar i år, at det seneste udbrud fandt sted, påpeger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Charlotte Vilstrup Castle.

- Derfor vil jeg gerne minde om, at trækfuglene stadig kan bringe smitten med sig i den næste måneds tid, siger hun i pressemeddelelsen.

Hun opfordrer alle, der har med fjerkræ at gøre, til at tage en række forholdsregler.

De vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne, så fjerkræ bør ikke fodres i det fri uden overdækning.

Desuden anbefaler styrelsen, at man skal skifte fodtøj, inden man går ind til dyrene, da det også er med til at sænke risikoen for smitte.

Fra onsdag vil det desuden igen være tilladt at tage til udstillinger med høns og andet fjerkræ.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere