Andre nyheder

man, 12 feb 2024

Hollandsk domstol beordrer stop for eksport af flydele til Israel

Israel er et af de første lande, der har taget F-35-fly i brug.
Amir Cohen/Reuters Israel er et af de første lande, der har taget F-35-fly i brug.

En hollandsk appeldomstol giver Hollands regering ordre om at stoppe al eksport af reservedele til F-35-kampfly til Israel.

Det skriver Reuters.

Forbuddet mod eksporten skal træde i kraft inden for syv dage.

- Det er ubestrideligt, at der er en klar risiko for, at de eksporterede F-35-dele bliver anvendt ved alvorlige krænkelser af international humanitær lov, skriver appeldomstolen i sin afgørelse.

En domstol i den hollandske by Haag afgjorde ellers i december, at Holland kunne fortsætte sin eksport af reservedele til israelske kampfly.

Sagen var rejst mod den hollandske stat af en række menneskerettighedsgrupper. De ankede afgørelsen i december.

Menneskerettighedsgrupperne frygter, at reservedelene spiller en rolle i Israels angreb på Gazastriben.

Spørgsmålet om eksport af dele til israelske kampfly er også blevet rejst i Danmark. Her har blandt andet Amnesty International kritiseret, at den danske virksomhed Terma eksporterer komponenter til Israels F-35-fly.

Amnesty International Danmark oplyser til Ritzau, at organisationen ønsker et eksportstop, der svarer til det, som appeldomstolen i Holland har beordret.

- Danmark bør omgående stoppe enhver eksport af militært udstyr til Israel, siger Vibe Klarup, der er organisationens generalsekretær, i en skriftlig kommentar mandag formiddag.

Hun mener, at Danmark med sin eksport af militært udstyr risikerer at medvirke til alvorlige forbrydelser mod civile i Gaza.

Det er USA, der fremstiller F-35-fly og de fleste tilhørende reservedele.

Nogle af delene opbevares dog i en lagerbygning i Holland og sendes herfra til Israel og en række andre lande.

Da en domstol i december afviste at stoppe eksporten fra Holland, skete det med henvisning til, at en sådan beslutning er politisk.

De komponenter, som produceres i Danmark, er blandt andet pyloner, som holder og slipper F-35-flyenes eksterne bomber og missiler. Det har Information og mediet Danwatch tidligere beskrevet.

Eksporten af reservedele fra såvel Holland som Danmark sker som led i et forsvarssamarbejde med USA.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Advokat for Navalnyj meldes anholdt i Moskva Ifølge anonyme kilder er Navalnyj-advokat anholdt for at "forstyrre offentlig o... Læs mere
Ny data fra biotekselskab tyder på stærk Wegovy-konkurrent Viking Therapeutics har en potentiel vægttabskandidat på vej, der måske kan g... Læs mere
Lande afviser mulighed for at sende landstyrker til Ukraine Lande lægger afstand til Macron-udtalelse, mens udenrigsminister forsøger at u... Læs mere
Søren Gade vil sætte en stopper for vilde fagter i Folketingssalen Overdrevne fagter og ansigtsudtryk under lovbehandling og debat skal stoppes, me... Læs mere
Ungarn forsinker igen svensk Nato-indlemmelse Planlagt Nato-fejring på Sveriges ambassade i Washington D.C. er udskudt på gr... Læs mere