Andre nyheder

ons, 14 aug 2024

Mette Frederiksen ser nu flere sandheder i strid om pensionsalder

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke længere hæve pensionsalderen med den nuværende automatik, hvilket vil mindske arbejdsstyrken, som regeringen hidtil har haft fokus på at øge.
Claus Fisker/Ritzau Scanpix Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke længere hæve pensionsalderen med den nuværende automatik, hvilket vil mindske arbejdsstyrken, som regeringen hidtil har haft fokus på at øge.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har dannet en regering hen over midten for at lave omfattende reformer, der skulle styrke Danmarks økonomi.

Men nu vil Socialdemokratiet ikke længere hæve pensionsalderen med den nuværende automatik, hvilket vil mindske arbejdsstyrken, som regeringen hidtil har haft fokus på at øge.

Det siger statsministeren på partiets sommergruppemøde i Vejle.

- Som med så meget andet kan der godt være flere sandheder på en og samme tid og flere forskellige udfordringer, siger hun.

Det er et opgør med en af de vigtigste reformer i Danmark i form af Velfærdsaftalen fra 2006.

Den betyder, at pensionsalderen hæves med op til et år hvert femte år, hvis danskernes gennemsnitlige levetid stiger.

For et år siden sagde Mette Frederiksen, at den nye valuta i dansk politik var arbejdskraft. Men nu vil hun ikke længere hæve pensionsalderen med den nuværende automatik, hvilket mindsker arbejdsstyrken.

Det vedstår hun sig, men som politisk leder er man nødt til at sætte ind flere steder.

- Det ændrer ikke på, at der skal være en retfærdighed i, hvornår man går på pension, og det er en del af det at være politiker, at vi skal løse flere forskellige problemer på samme tid, siger hun.

Mette Frederiksen begrunder den nye udmelding med, at folk skal have nogle år på pension for at være sammen med børnebørnene. Aftalen tager dog højde for, at borgerne skal have 14,5 år på pension i forhold til den gennemsnitlige levealder.

- Men statistik er en farlig størrelse, for man kan altid få statistik til at vende i den retning, man gerne vil.

- Fordi gennemsnitslevealderen stiger, betyder det ikke, at dem, der har de hårdeste job, kan se frem til lige så mange år på pension, som du og jeg kan, siger Mette Frederiksen.

Regeringen fik samlet et sløjt valg til EU-Parlamentet i juni, og de tre partier bag har brugt sommeren på at tænke over, hvordan vælgerne skal skaffes tilbage.

- Ja, vi fik et dårligt valg til Europa-Parlamentet, og hvis jeg skal gøre det kort, så tror jeg, at der er nogen, der savner os.

- Ja, jeg tror, at der er nogle tidligere socialdemokratiske vælgere og nogle nuværende, som savner noget socialdemokratisme, siger Mette Frederiksen.

Hun vil dog ikke gå så langt som at sige, at onsdagens udspil er en konsekvens af et dårligt valg, hvor Socialdemokratiet blev overhalet af den sædvanlige lillebror SF, der blev valgets vinder.

- Man kan ikke sige, at det er en konsekvens, men det er en del af den kontrakt, vi gerne vil have med danskerne, siger Mette Frederiksen.

Folketinget skal i 2025 igen stemme om Velfærdsaftalen, hvor pensionsalderen står til at skulle hæves til 70 år fra 2040. Det bliver sidste gang, at Socialdemokratiet stemmer for.

På pressemødet blev hun ikke spurgt til, hvorfor de ikke genforhandler aftalen allerede nu.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Regeringstoppen holder topmøde om uddannelsespolitik To dage i oktober er seks ministre med, når regeringen holder uddannelsespoliti... Læs mere
Mette Frederiksen lover at slå ring om flere nedslidte lønmodtagere I fagbevægelsens hule lover Mette Frederiksen at slå ny ring om nedslidtes pen... Læs mere
Salget af elbiler halter efter i EU Nye tal viser, at der i august blev solgt 44 procent færre elbiler i EU end i s... Læs mere
Ledigheden hoppede på stedet i august Ledigheden rykkede sig ikke ud af stedet i august. Der er fortsat 87.000 på kon... Læs mere
Amerikansk rentesænkning smitter positivt af på danske boliglån Den seneste tid er renten på danske boliglån med 30 års fast rente faldet, da... Læs mere