Andre nyheder

ons, 17 apr 2024

Nabokommune politianmelder Nordic Waste efter jordskred

I flere måneder blev der arbejdet intensivt for at standse et stort jordskred på Nordic Wastes grund ved Ølst. I februar blev jordskreddet meldt stabiliseret. (Arkivfoto).
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix I flere måneder blev der arbejdet intensivt for at standse et stort jordskred på Nordic Wastes grund ved Ølst. I februar blev jordskreddet meldt stabiliseret. (Arkivfoto).

Den østjyske kommune Favrskov vil politianmelde den konkursramte virksomhed Nordic Waste.

Det skriver TV 2 Østjylland.

Ifølge kommunen har Nordic Waste uden en miljøgodkendelse placeret jord på et 1,4 hektar stort område i Favrskov Kommune.

Kommunen mener, at virksomheden har overtrådt miljøbeskyttelsesloven.

Det er nabokommunen Randers, hvor Nordic Waste hører hjemme, der har gjort Favrskov Kommune opmærksom på den placerede jord.

Favrskov Kommune har efterfølgende kunnet konstatere, at kommunegrænsen er blevet overskredet.

Det er helt uacceptabelt i borgmesterens øjne.

- Det hverken kan eller vil vi se igennem fingre med. Vi har konstateret, at de har læsset jord af, som svarer til tre til fire fodboldbaner uden tilladelse i Favrskov Kommune, siger borgmester Lars Storgaard (K) til TV 2 Østjylland.

Tidligere har også Randers Kommune meldt Nordic Waste til politiet.

Ifølge kommunen har virksomheden overtrådt både miljøbeskyttelsesloven og naturbeskyttelsesloven.

Nordic Waste, der arbejdede med at rense forurenet jord, blev erklæret konkurs den 22. januar.

Konkursbegæringen kom efter et stort jordskred på virksomhedens grund ved landsbyen Ølst.

Her kom det i december frem, at jordskreddet betød, at der var risiko for miljøforurening af den nærliggende Alling Å.

Senere blev det også konkluderet, at husene i Ølst stod til at blive begravet under jord, hvis ikke jordskreddet kom under kontrol.

I midten af december overlod Nordic Waste opgaven med jordskreddet til Randers Kommune.

Først i begyndelsen af februar blev jordskreddet meldt stabiliseret.

Arbejdet har kostet adskillelige millioner kroner.

Rådgivningsvirksomheden Cowi har anslået, at det kan ende med at koste op mod 2,2 milliarder kroner at få styr på miljøkatastrofen.

En stor del af regningen vil formentlig ende hos skatteyderne.

Både Randers Kommune og staten vil dog have Nordic Waste og søsterselskabet DSH Recycling til at betale så stor en andel som muligt.

Der er derfor blevet gjort krav mod de to virksomheder, som henholdsvis er gået konkurs og er under rekonstruktion.

Regeringen har desuden sat Kammeradvokaten til at undersøge, om ledelsen i Nordic Waste eller andre bag virksomheden kan stilles til ansvar i sagen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Regeringen ændrer regler for at hjælpe belarusere i klemme Belarusere, som lever i eksil i Danmark, skal kunne blive, selv om de ikke kan f... Læs mere
Arlas nummer to bliver topchef i grovvarekoncernen DLG Peter Giørtz-Carlsen bliver topchef i DLG fra januar 2025. Siden 2019 har han v... Læs mere
Oppositionen vil have regeringen til at udvide adoptionskulegravning DD, SF, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, DF, De Radikale og Alte... Læs mere
Influencer ser frem til klarhed om regler for markedsføring Forbrugerombudsmanden risikerer at forvirre forbrugerne med sin fortolkning af l... Læs mere
Eli Lilly-regnskab skuffer og trækker Novo-aktie med ned Eli Lilly solgte mere Mounjaro og Zepbound i tredje kvartal. Analytikere forvent... Læs mere