Andre nyheder

ons, 03 apr 2024

Næsten halvdelen af alle nye 1000-kronesedler er indleveret

I november sidste år meddelte Nationalbanken, at 1000-kronesedlen skal afskaffes. Samtidig bliver alle andre pengesedler fra før 2009 også ugyldige. (Arkiv).
Mads Nissen/Ritzau Scanpix I november sidste år meddelte Nationalbanken, at 1000-kronesedlen skal afskaffes. Samtidig bliver alle andre pengesedler fra før 2009 også ugyldige. (Arkiv).

Flere ombytter deres 1000-kronesedler, efter at Nationalbanken har meddelt, at sedlerne bliver ugyldige næste år.

Og nu er knap halvdelen af 1000-kronesedlerne blevet indleveret.

Det oplyser Nationalbanken på sin hjemmeside.

Siden 30. november hvor Nationalbanken offentliggjorde, at flere pengesedler bliver ugyldige, er der indsamlet nye 1000-kronesedler til en værdi af mere end 9 milliarder kroner.

Dermed er der stadig omkring 12 millioner 1000-kronesedler i omløb fra den nyeste serie, der har danske broer som motiv.

De nyeste 1000-kronesedler og alle andre pengesedler fra serier, der er ældre end 2009, bliver ugyldige efter 31. maj 2025.

Nationalbanken vil i stedet udvikle en ny seddelserie, der efter planen skal lanceres i 2028 eller 2029.

Grunden til, at 1000-kronesedlen bliver afskaffet, er, at den ifølge Nationalbanken ikke længere er nødvendig, fordi de fleste betaler digitalt.

Udfasningen af 1000-kronesedlen blev første gang meddelt af Nationalbanken i en pressemeddelelse.

- Med danskernes ændrede betalingsvaner er der ikke længere brug for 1000-kronesedlen, og i praksis kan den endda være svær at anvende til betalinger, lød det fra nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen i meddelelsen.

I pressemeddelelsen fremgik det også, at afskaffelsen skete på baggrund af bekymringer og ønsker fra den finansielle sektor, detailhandlen og politiet.

Ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som hører under politiet, vil udfasningen af 1000-kronesedlen gøre det sværere at hvidvaske penge.

Politienheden skrev i en pressemeddelelse i november, at 1000-kronesedlen i højere grad end andre pengesedler udgør en risiko for kriminalitet på grund af den høje pålydende værdi.

Samtidig vurderer politiet også, at 1000-kronesedlen i højere grad end andre sedler bliver brugt til forfalskning.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Lars Bojes parti runder 5000 godkendte vælgererklæringer Den tidligere formand for Nye Borgerlige har indsamlet en fjerdedel af de nødve... Læs mere
Moderaternes gruppeformand overtager Jeppe Søes poster efter exit Henrik Frandsen skal fremover sidde i Folketingets ledelse. Han overtager også ... Læs mere
Troels Lund blev i Forsvarsministeriet: Store omkostninger at skifte Trods opfordring om nyt job blev Troels Lund som forsvarsminister på grund af o... Læs mere
Konservative afviser at optage Jeppe Søe i folketingsgruppen Partier tager nu stilling til, om de vil optage Jeppe Søe i deres folketingsgru... Læs mere
Nuuk Lufthavn dumper endnu et sikkerhedstjek og forlænger flyvepause Internationale flyvninger fra og til problemramt lufthavn i Grønland er suspend... Læs mere