Andre nyheder

fre, 15 sep 2023

Nationalbanken hæver renten til højeste niveau siden 2009

Rentestigningen kommer i kølvandet på, at Den Europæiske Centralbank (ECB) tidligere på dagen hævede renten.

Formålet med renteforhøjelserne er at stoppe og rulle inflationen tilbage i euroområdet. Det er muligvis den sidste forhøjelse i noget tid.

- Renteknappen gløder hos Nationalbanken. I over et år har Nationalbanken trykket på knappen, hver eneste gang ECB har gjort det.

- Det her markerer den 10. renteforhøjelse i træk. Det er ret heftigt. Vi tror dog på, at det her er den sidste for denne omgang, siger cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank i en skriftlig kommentar.

For Nationalbankens vedkommende betyder det, at foliorenten, som renten på indskudsbeviser samt diskontoen hæves til 3,6 procent om året, mens udlånsrenten hæves til 3,75 procent om året.

Det er det højeste siden 2009. For lidt over et år siden var renten i negative -0,60 procent.

Rentestigningen var ventet, da Nationalbanken følger kursen fra ECB, fordi kronens kurs skal følge euroens. Det reguleres blandt andet gennem renten.

I juli sidste år hævede ECB for første gang siden 2011 sin ledende rente, efter at den gang på gang var faldet og var på et historisk lavt niveau.

Det skete som følge af flere årsager. Rusland havde invaderet Ukraine, og energipriserne - og andre priser - steg rekordhurtigt.

Prisstigningerne kaldes for inflation, og når den bliver for høj, ringer alarmklokkerne.

En måde at bremse inflationen på er at få folk til at bruge færre penge. På den måde skrues der ned for efterspørgslen af varer, og ifølge den basale økonomiske teori vil det påvirke priserne i nedadgående retning.

Europæisk økonomi har vist svaghedstegn, men prispresset er stadig for højt ifølge ECB.

Inflationen i Danmark er en del lavere end i eurolandene, men hensynet til fastkursen vejer tungest. Derfor hæver Nationalbanken renten.

- Renten bliver ikke sat op mere. ECB forventer, at de har nået rentetoppen, og dermed er det også slut med renteforhøjelser fra Nationalbanken, siger cheføkonom Allan Sørensen i Dansk Industri i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Andre læser også

Antallet af unge uden job og uddannelse er stagneret 6,3 procent af de 15 til 24-årige havde hverken job eller uddannelse i 2023. De... Læs mere
Valgplakater fik kort levetid i København før gerningsmænd rev dem ned Der er tale om plakater fra partier som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Mod... Læs mere
Messerschmidt vil forlade klimaloven i dag hvis ministeren ønsker det Hvis klimaminister Lars Aagaard er træt af DF i aftalen om klimaloven, er Messe... Læs mere
SF erkender: Plan om Kosovo-fængsel er en dårlig ide Forsøget på at leje fængselspladser i Kosovo er fortsat besværet, og nu er d... Læs mere
Partier opfordrer DF til at forlade klimalov efter trussel Dansk Folkeparti skal være velkommen til at forlade klimaloven, for de bidrager... Læs mere