Regeringens nye Afrika-strategi er efter længere tids aftræk det endegyldige farvel til den klassiske udviklingspolitik fra dansk side.
Det mener nødhjælpsorganisationen Folkekirkens Nødhjælp.
- Det, vi læser i de ligeværdige partnerskaber (som strategien indeholder, red.), er i virkeligheden, at Danmark skal melde sine egne interesser noget mere klart ud og ikke være moraliserende, siger Jonas Vejsager Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
- Nu skal man promovere danske erhvervsinteresser, virksomheder og løsninger i samtalen.
Afrika-strategien under navnet "Afrikas århundrede" blev mandag præsenteret af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S).
- De afrikanske lande står ikke med hatten i hånden. De forventer et gensidigt respektfuldt håndtryk. Og der må vi nok indse, at vi politikere ikke har formået at følge med udviklingen, lyder det blandt andet i forordet til strategien.
Folkekirkens Nødhjælp bemærker særligt, at formuleringer om fattigdomsbekæmpelse og menneskerettigheder er "tonet ned" og eksempelvis ikke indgår i de 11 overordnede punkter over, hvad Danmark skal i fremtiden i forhold til Afrika.
- Vi er lidt bange for, at det her kommer til at stå ret alene, hvis man kun laver privatsektorudvikling, og der synes vi, at det skal stå sammen med de andre initiativer, siger Jonas Vejsager Nøddekær.
Han bemærker videre, at Danmark lukker to ambassader i Sahelregionen, hvor der "er problemer, som Danmark også bør være med til at løfte op om".
Hvor Folkekirkens Nødhjælp er bekymret for, om fattigdomsbekæmpelse og fokus på menneskerettigheder kommer for meget i baggrunden, er organisationen overordnet positiv over for regeringens visioner for Afrika.
- Vi hilser velkommen, at man anerkender den status, som afrikanske lande skal have i en ny verdensorden og arbejder for, at afrikanske lande skal have fast plads og repræsentation i nogle af de institutioner, som er blevet etableret umiddelbart efter Anden Verdenskrig, siger generalsekretæren.
Hos PlanBørnefonden, som arbejder for at forbedre levevilkårene for børn på blandt andet det afrikanske kontinent, er direktør Dorthe Petersen også glad for et "opgør med den fortælling, der har præget historien om Afrika og vores tilgang her i Danmark".
Der er et stort potentiale i kontinentet, udtaler hun i en kommentar:
- Her kan Danmark bidrage, men kun i brede og ligeværdige partnerskaber, hvor vi engagerer os dybere med de afrikanske lande gennem civilsamfundet, erhvervslivet, private fonde og staten, siger Dorthe Petersen.
Kilde: /ritzau/