Andre nyheder

lør, 17 aug 2024

Regeringen vil give kørselsfradrag til studerende i yderkommuner

Regeringen vil give studerende på SU i 25 udvalgte kommuner mulighed for at få kørselsfradrag. Det siger Morten Dahlin (V), som er minister for byer og landdistrikter til Jyllands-Posten. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Regeringen vil give studerende på SU i 25 udvalgte kommuner mulighed for at få kørselsfradrag. Det siger Morten Dahlin (V), som er minister for byer og landdistrikter til Jyllands-Posten. (Arkivfoto).

I 25 af landets kommuner skal det fremover være muligt for studerende på SU at få kørselsfradrag.

Det fortæller Morten Dahlin (V), som er minister for byer og landdistrikter, til Jyllands-Posten.

- Enormt mange unge flytter væk fra deres lokalområde og ind til de større byer for at uddanne sig. Nogle af dem vil gerne flytte. Men de, som har lyst til at blive boende i deres lille lokalsamfund, kan ikke grundet økonomiske hindringer, siger han til avisen.

Forslaget er en del af et kommende landdistriktsudspil fra regeringen.

I dag kan du få kørselsfradrag, hvis du har mindst 12 kilometer til din arbejdsplads.

Kørselsfradraget gælder for alle typer lønnet arbejde, og er i dag ikke tilgængeligt for personer på SU.

Hvilket konkret fradrag man kan få, vil afhænge af, hvor langt man pendler.

Ifølge Jyllands-Posten foreslår regeringen, at tilbuddet skal gælde både for studerende på videregående uddannelser og ungdomsuddannelser.

Politisk har der i en årrække været meget fokus på at styrke uddannelserne i provinsen. Men ministeren er overbevist om, at lige netop dette forslag vil give en effekt.

- Det her vil have en konkret positiv forskel for studerende i provinsen og landdistrikterne, siger Morten Dahlin til Ritzau.

- Der bliver ikke taget noget fra de unge, der gerne vil bo i storbyen. Til gengæld udvider vi valgfriheden, for dem der gerne vil blive boende i deres lokalområde, lyder det.

På listen over kommuner finder man blandt andet kommuner som Frederikshavn og Hjørring i det nordjyske, og Sønderborg og Svendborg i det sydjyske.

Lolland og Langeland er også med i de 25 kommuner, ifølge Jyllands-Posten.

Folketinget besluttede i 2021, at 60 procent af studiepladserne på uddannelserne til lærer, pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske skulle rykkes ud af København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Der blev også afsat penge til at etablere en række andre uddannelser.

Men trods det politiske fokus er der ikke sket den store ændring på, hvor mange unge, der optages på uddannelser uden for de største byer.

Ved studiestart i 2024 lå tallet på 25 procent. Andelen ligger typisk på 24-26 procent.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Eksperter vil tilføje hjertesvigt til Wegovys indlægsseddel Ekspertpanel under EU's lægemiddelagentur anbefaler, at man udvider indlægssed... Læs mere
Bavarian Nordic får mpox-vaccine godkendt til unge mennesker Børn og unge mellem 12 og 17 år vil kunne få mpox-vaccine fra dansk selskab e... Læs mere
Forsikringsgiganten Tryg udvider brug af kunstig intelligens AI-assistenten "Felix" kommer fremover med forslag til, hvad din kunderådgiver ... Læs mere
Novo-topchef udråbes som årets leder af europæiske medier En sammenslutning af erhvervsmedier peger på Novo-chef som en leder, der har gj... Læs mere
Danmark skal være et eldorado for lystfiskere Lystfiskeri er en dansk folkesport. Men potentialet er endnu større ifølge et ... Læs mere