Det viser en analyse fra det globale aktieindeks og dataselskab MSCI, der har undersøgt de 4500 største børsnoterede selskaber i G20-landene.
De står ifølge analysen til at bryde med det niveau af CO2-udledninger, der maksimalt er tilladt for at holde de globale temperaturstigninger under 1,5 grader, i april 2026.
Analysen fremhæver, at selskaberne kom godt fra start med klimaindsatsen ved at formindske deres CO2-udledninger ved at plukke "de lavthængende frugter".
Således er den globale opvarmning, der er forbundet til virksomhedernes CO2-udledninger, nede på 2,5 grader sammenlignet med 3 grader i oktober 2021.
Men CO2-udledningerne er igen stigende i omfang, og ifølge MSCI kommer de i 2023 samlet til at være 11 procent højere end sidste år.
- Efter en stærk start er hastigheden på de børsnoterede selskabers fremskridt i resten af årtiet ved at falde, eftersom de lavthængende frugter er blevet plukket, siger Linda-Eling Lee, leder af MSCI's institut for bæredygtighed.
I 9 af de 20 lande står selskaberne til at mindske deres CO2-udledninger i et lavere tempo mellem 2022 og 2030 end i de fem år efter, at Parisaftalen blev indgået i 2015.
Da verdens politiske ledere mødtes i Paris i december 2015, indgik de en aftale om at holde de globale temperaturstigninger "godt under" 2 grader, og at gøre alt for at holde dem under 1,5 grader.
Grænseværdierne skal ses i relation til temperaturerne i perioden mellem 1850 og 1900 før den industrielle revolution, hvorefter brugen af fossile brændsler eksploderede.
Det er ikke et brud på Parisaftalen, hvis en enkelt dag eller en uge er over målet på 1,5 grader. Det måles derimod efter et gennemsnit over 20 til 30 år.
/ritzau/Reuters