Andre nyheder

tor, 16 nov 2023

Stressfravær koster arbejdspladser 16 milliarder kroner om året

Fravær i forbindelse med stress koster nemlig danske arbejdspladser 16,4 milliarder kroner om året.

Det konkluderer Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i en pressemeddelelse efter at have set på data om arbejdsrelateret stress blandt flere end 50.000 medarbejdere, der blev fulgt i en toårig opfølgningsperiode.

Undersøgelsen anslår, at der årligt går 61,9 millioner arbejdstimer tabt på danske arbejdspladser på grund af sygemeldinger, som kan sættes i forbindelse med stress.

Det svarer til 37.335 ansatte i fuldtidsstillinger.

Jacob Pedersen, seniorforsker ved NFA, siger, at der kan være mere arbejdskraft til samfundet at hente, hvis man formår at mindske antallet af folk, der får stress.

- Vores beregninger viser, at man hypotetisk kan sænke den tabte arbejdstid med timer svarende til 2446 fuldtidsansatte om året, hvis man lykkes med at reducere antallet af medarbejdere med et højt niveau af arbejdsrelateret stress med bare 10 procent, siger han i pressemeddelelsen fra NFA.

Undersøgelsen er lavet i samarbejde mellem forskere i økonomi og stressforskere. Den fokuserer kun på, hvad stressfraværet koster virksomhederne.

Forskerne har derfor ikke medregnet, hvad det for eksempel koster sundhedsvæsenet at tage imod stressramte patienter. De medregner heller ikke de omkostninger, der kan være i forbindelse med overførselsindkomster til folk, der har stress.

Undersøgelsen er foretaget blandt 52.763 medarbejdere.

31 procent af medarbejderne oplevede at have et højt niveau af arbejdsrelateret stress.

Den tabte arbejdstid er udregnet ved at sammenligne tilknytningen til arbejdsmarkedet for de medarbejdere, som svarer, at de oplever et højt niveau af stress, med de øvrige medarbejdere.

Der er justeret for en række faktorer som for eksempel forskelle i arbejdstid, BMI, rygevaner, alkoholvaner og kronisk eller længerevarende sygdom.

/ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere