I 2014 satte Coop sig for at skifte alle de varer med PFAS i dagligvarekoncernens sortiment ud, som kunne erstattes med alternativer uden PFAS.
10 år efter er ambitionen ført ud i livet. Coop har i dag udfaset alle stegepander, bageforme og bradepander, der indeholder PFAS.
Det gælder blandt andet i kæderne Kvickly, Superbrugsen og 365 Discount og på coop.dk.
- Det er gået op for os og mange andre, at PFAS er et kæmpestort problem, fordi det bliver ophobet i mennesker og naturen, og derfor satte vi os for at gøre noget ved problemet.
- Det smukke ved det her er, at det viser, at man faktisk kan komme utroligt langt og også længere, end lovgivningen kræver i dag, siger Pernille Skipper, der er formand for Coop amba, som er medejer af Coop Danmark.
Der findes dog stadig PFAS i nogle af de varer, man kan købe i blandt andet Kvickly.
PFAS benyttes i blandt andet printplader i visse elektroniske produkter, hvor stoffet dog aldrig kommer i forbindelse med forbrugeren.
Og så findes det blandt andet i belægningen på vaffeljern og toastmaskiner. Her findes der imidlertid ingen alternativer på markedet her og nu, og der er ingen sundhedsrisiko ved at spise mad, der er tilberedt i disse maskiner.
- Det er en meget lille gruppe varer, som forbrugerne gerne vil have, og lige så snart der kommer et alternativ, så bliver de også skiftet ud, siger Pernille Skipper.
Hun fortæller, at Coop hen over de seneste 10 år har brugt meget tid og mange kræfter på at nå i mål.
- Vi har først skullet finde ud af, hvilke varer, der indeholder PFAS, og så har vi skullet finde producenter, der har fundet alternativer eller arbejder på at finde dem.
- Det begyndte med emballage til mikroovnspopcorn, og så har vi ellers været hver eneste lille vare igennem.
- Og så har forbrugernes bekymring og myndighedernes lovgivning også været med til at drive udviklingen, siger hun.
PFAS er en gruppe stoffer, der har været anvendt til at gøre visse materialer vand- og fedtafvisende, men det har vist sig, at de er svære at nedbryde og er skadelige for mennesker.
Coop deltager i en ekspertgruppe, der rådgiver EU-Kommissionen om en ny kemikaliestrategi.
Kilde: /ritzau/