Andre nyheder

søn, 24 nov 2024

Aagaard skuffet over manglende reduktioner i COP-aftale

Her ses klimaminister Lars Aagaard (M) tidligere på klimatopmødet i Baku. Han er delvist tilfreds med den aftale, som endte med at lande.
Murad Sezer/Reuters Her ses klimaminister Lars Aagaard (M) tidligere på klimatopmødet i Baku. Han er delvist tilfreds med den aftale, som endte med at lande.

Det var et af de helt centrale krav for EU til klimatopmødet COP29. Men det gik tabt i de sidste konfliktfyldte timer af topmødet, der sluttede natten til søndag.

Det lykkedes ikke at nå til enighed om at bekræfte en tekst om, hvordan man følger op på beslutningen fra sidste års klimatopmøde om fossile brændsler.

Her blev landene ellers enige om at bevæge sig væk fra brugen af dem.

- Jeg synes, det er enormt trist, at man kan holde et klimatopmøde uden at rykke sikkerheden (op, red.) for, at der kommer reduktioner ud i den anden ende, siger klimaminister Lars Aagaard (M) til Ritzau efter aftalens vedtagelse søndag.

- Det er skuffende, og jeg er på Danmarks vegne rigtig ked af det.

Inden klimatopmødets begyndelse i Baku i Aserbajdsjan havde EU gjort det klart, at man ville have et klart program for, hvordan verden skal sikre nye og flere CO2-reduktioner.

Ligeledes ville man forsøge at bygge videre på aftalen fra COP28 i Dubai sidste år, hvor verden for første gang besluttede, at man skal bevæge sig væk fra fossile brændstoffer.

Det var hårde krav i forhandlingerne, som ikke lykkedes.

- Det eneste gode, der er at sige, er, at der er en ny dag i morgen, og at kampen fortsætter, siger Aagaard.

Han glæder sig samtidig over, at det lykkedes at få vedtaget et nyt mål for klimafinansieringen af ulandenes klimakamp.

Her skal de rige lande stå i spidsen for at rejse 300 milliarder dollar om året - tre gange så meget som nu - i 2035.

Der er samtidig et endnu større mål om, at verdens lande i samarbejde skal få det tal op på 1300 milliarder dollar, når alt tælles med.

- Vi fik også åbnet en dør for, at de, der skal bidrage, bliver flere. Det er på frivillig base, men det var så langt, vi kunne nå denne her gang, siger Lars Aagaard.

Et centralt punkt for Danmark og EU har været, at gruppen af donorlande udvides, da den lige nu ikke tæller store lande som Kina og Saudi-Arabien.

Det skyldes, at der stadigvæk bruges en definition fra 90'erne, hvor landene havde en helt anden økonomisk formåen end i dag.

Og den rokkes der ikke ved, selv om landene opfordres til at bidrage.

Det understreges nemlig i aftalen, at den ikke ændrer på de forskellige landes status i FN-systemet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere