Julens udgifter har ikke slukket danskernes købelyst. Det tyder derimod på, at de danske butikkers januarudsalg har tændt købelysten.
Det viser tal fra Danmarks Statistik, hvor det fremgår, at salget i de danske butikker i januar samlet set var 0,4 procent højere end i december sidste år.
Tallene, der er blevet korrigeret for prisudvikling, sæsonudsving og effekten af handelsdage, viser gode takter, lyder det fra vicedirektør i Dansk Industri Morten Granzau.
- Forbrugerne er gået ind i det nye år i fin økonomisk form og med et stadig mere positivt syn på deres økonomiske situation, siger han i en skriftlig kommentar.
Fremgangen sker, efter at det såkaldte detailomsætningsindeks er steget uafbrudt gennem det seneste halve år med undtagelse af december.
Hvis der udelukkende korrigeres for prisudvikling, var det samlede salg i butikkerne i januar 5,8 procent højere end i samme måned sidste år.
Ifølge cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank ligger forklaringen i de højeste lønstigninger i 15 år og en fortsat stigende beskæftigelse.
- Inflationen er meget lav, og forbrugerne kommer derved længere for deres tjente penge igen, og det er gunstigt for detailhandlen, lyder det fra cheføkonomen i en skriftlig kommentar.
Den fornyede optur i detailhandlen det seneste halve år kommer på ryggen af en brat nedgang gennem særligt 2022, som kom efter tiderne under corona.
Det siger Jeppe Juul Borre, der yderligere tilføjer, at takterne for 2024 ser ganske fornuftige ud.
Han hæfter sig blandt andet ved beskæftigelsen i Danmark, der den seneste tid har slået rekord efter rekord.
I december var 3.005.900 danskere i arbejde. Siden januar 2021 er antallet af lønmodtagere steget måned for måned med en enkelt undtagelse i juli sidste år.
Stigningen har budt på flere rekorder, og for første gang nogensinde rundede antallet af lønmodtagere tre millioner i september.
- Det er med til at holde en hånd under salget i butikkerne, lyder det fra Jeppe Juul Borre.
Kilde: /ritzau/