EU

ons, 10 jul 2024

Danske parlamentarikere lander tunge roller efter EU-valg

Kira Marie Peter-Hansen fejrer det gode valgresultat for SF og kan også fejre posten som kommende næstforperson for De Grønne.
Mathias Svold/Ritzau Scanpix Kira Marie Peter-Hansen fejrer det gode valgresultat for SF og kan også fejre posten som kommende næstforperson for De Grønne.

Den erfarne EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) er indstillet til at blive én af fem socialdemokratiske næstformænd i EU-Parlamentet.

Det oplyser hun på Twitter efter valget til EU-Parlamentet i juni.

Der er 14 næstformænd i alt og én formand. Den socialdemokratiske gruppe er andenstørst i parlamentet og regner med at få fem pladser.

Hun skriver, at hun "er stolt over min gruppes tillid". Der er en formel afstemning om valget i næste uge.

Det store magtspil i EU-Parlamentet er fortsat i gang, hvor det er afgørende uger for de nyvalgte 720 politikere, der skal dele magten mellem sig.

Også andre danske politikere har fået fremtrædende stillinger og står til at få en vis indflydelse de næste fem år.

Valgets største stemmesluger Kira Marie Peter-Hansen (SF) er indstillet til posten som næstforperson hos De Grønne, som er parlamentets fjerdestørste gruppe.

Anders Vistisen er indstillet til rollen som chefindpisker i den nystiftede højrefløjsgruppe Patriots for Europe.

Han får blandt andet ansvaret for at koordinere og lægge den politiske linje i gruppen.

- For os er det lidt en drømmepost at få, når man tænker på, at vi kun går ind i det her samarbejde med ét mandat, hvor andre har otte, ni og helt op til 30 mandater, har Anders Vistisen sagt til Ritzau.

Han er en del af præsidentskabet i gruppen sammen med formanden, næstformanden og kassereren.

Patriots for Europe omfatter blandt andet Victor Orbáns ungarske Fidesz-parti og det østrigske Frihedspartiet.

Det handler om at sidde på de rigtige poster i partierne eller om at sidde i de rigtige udvalg.

Der er stor opmærksomhed på, hvilke udvalg politikerne formår at komme med i. Det er i udvalgene, at lovgivning bliver formet, inden den kommer til endelig afstemning i parlamentet.

Der findes 20 udvalg i EU-Parlamentet. De beskæftiger sig med alt fra miljø til landbrug, det indre marked og beskæftigelse.

Politikerne forhandler internt om poster og udvalg, hvor indflydelse, anciennitet, evner og popularitet kommer i spil.

Inden midten af juli skal der være styr på udvalgsposterne, for det er her, udvalgene bliver endeligt dannet, og udvalgspladserne bliver godkendt.

Derefter kan de 15 danske politikere officielt indlede deres arbejde efter valget 9. juni.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere