EU

fre, 12 apr 2024

Polen tager skridt til at genindføre retten til abort

En abortmodstander holder en plakat op af et foster under en march i Warszawa for det ufødte barn - før det polske parlament tager skridt til at liberalisere landets strenge abortlovgivning.
Sergei Gapon/Ritzau Scanpix En abortmodstander holder en plakat op af et foster under en march i Warszawa for det ufødte barn - før det polske parlament tager skridt til at liberalisere landets strenge abortlovgivning.

Polens pro-europæiske koalitionsregering har fredag overstået den første forhindring på vejen mod at liberalisere landets stramme abortlov.

Det er indeholdt i fire lovforslag.

Et flertal i parlamentet har trumfet et forsøg på at afvise lovpakken allerede ved førstebehandlingen.

Koalitionsregeringen kom til magten i oktober på et løfte om at legalisere abort igen.

Den tidligere nationalkonservative regering anført af partiet PiS fjernede retten til abort og tillod det kun i tilfælde af incest, og hvis morens liv var i fare. Det er stadig gældende lov, indtil parlamentet genindfører retten til abort, og landets præsident bekræfter det med sin underskrift.

- Vi holder vores ord. Parlamentet vil gå videre med alle projekter om retten til abort, skriver premierminister Donald Tusk på sociale medier.

Den tidligere regering lagde sig tæt af ad den katolske kirkes holdninger, der historisk har haft en betydelig indflydelse i landet. Kirken er kategorisk imod abort.

Kilde: /ritzau/AFP

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere