Særligt i Københavns Storkreds klarede SF sig godt ved søndagens EU-parlamentsvalg.
Her fik partiet 26,5 procent af stemmerne, viser tal fra Danmarks Statistik.
SF blev det største parti i fire ud af landets ti storkredse. Foruden Københavns sikrede partiet sig også flest stemmer i Københavns Omegns Storkreds, Nordsjællands Storkreds og Østjyllands Storkreds.
Ved valget i 2019 var SF kun det største parti i Københavns Storkreds.
Socialdemokratiet blev også det største parti i fire storkredse, mens Venstre sikrede sig flest stemmer i to storkredse.
I 2019 blev Socialdemokratiet størst i fem storkredse. Venstre var størst i fire.
På landsplan blev SF det største parti med 17,4 procent af stemmerne. Det giver partiet tre mandater.
Ved SF's valgfest på Christiansborg var begejstringen tydelig, og da partiets spidskandidat, Kira Marie Peter-Hansen, og SF-formand Pia Olsen Dyhr ankom søndag aften, blev de mødt af jubel.
Også nummer to på partiets liste, Rasmus Nordqvist, var begejstret for resultatet.
- Jeg er ovenud lykkelig over det. Det er historisk, sagde han til DR efter prognoser fra DR og TV 2 pegede på fremgang for partiet.
Nummer tre på SF's liste er tidligere udenrigsminister og partiformand Villy Søvndal.
Socialdemokratiet blev det næststørste parti med 15,6 procent af stemmerne og beholder dermed sine tre mandater i EU-Parlamentet. Ved valget i 2019 fik partiet 21,5 procent af stemmerne.
Både statsminister Mette Frederiksen (S) og Socialdemokratiets spidskandidat, Christel Schaldemose, ærgrer sig over partiets tilbagegang.
- Selv om vi før har oplevet større tilbagegang, så er det en del denne gang, og det er på godt jysk rigtig træls, skriver Mette Frederiksen i et opslag på Instagram.
Nummer to og tre på Socialdemokratiets liste er Niels Fuglsang og Marianne Vind, som begge har siddet i parlamentet i den foregående periode.
Der skal vælges 15 danske europaparlamentarikere. Det står først klart, hvem det bliver, når de personlige stemmetal bliver offentliggjort. Det ventes at ske mandag.
Kilde: /ritzau/