Danske boligejere har skiftet hest i langt højere grad end i de seneste mange kvartaler, når det gælder deres realkreditlån.
Tal fra de danske realkreditinstitutter viser nemlig, at der op til fristen 31. oktober blev opsagt realkreditlån for 28 milliarder kroner.
Det er det højeste antal i tre et halvt år og meget højere end de lån for cirka otte milliarder kroner, der blev opsagt ved den forrige termin.
Det er ifølge privatøkonom Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank et udtryk for, at flere har valgt at konvertere deres lån.
- Jeg tror, at størstedelen er lånere, der konverterer fra et 6 procents lån til det 4 procents lån, som er det toneangivende lige nu.
- Hvis man skal konvertere ned fra 5 procent, skal renten på et nyt fastforrentet lån helst ligge i 3,5 procent, og der er vi ikke helt endnu.
- Og så kan der være boligejere, der skifter fra et fastforrentet lån til et F3- eller F5-lån, hvor renten ligger noget lavere, siger han.
Brian Friis Helmer mener ikke, at man kan tale om en konverteringsbølge endnu. Men den kan komme, hvis renterne vender nedad de kommende måneder.
- Vi ved, at der er 5 procents lån i omløb for omkring 200 milliarder kroner, og
de vil formentlig komme i spil ret hurtigt, hvis renterne falder, siger han og understreger, at det nødvendigvis ikke behøver gå sådan.
- Vi har et amerikansk valg foran os, som godt kan rykke på de amerikanske renter, som igen får betydning for de lange danske boligrenter.
- Hvis eksempelvis Donald Trump bliver valgt som præsident og samtidig får flertal i Kongressen, så vil han kunne gennemføre skattelettelser i en størrelsesorden, der kan få inflationen til at stige, og som kan få centralbanken til at bremse op for yderligere rentesænkninger, siger han.
- Markedet har selvfølgelig allerede taget højde for noget af det, men fordi det tilsyneladende er meget tæt løb mellem Trump og Harris, så vil man formentlig se en reaktion, når resultatet foreligger, siger han.
Kilde: /ritzau/