I en verden præget af stigende usikkerhed og økonomisk uro burde dollaren stå stærkt. Den amerikanske valuta har i årtier været det naturlige tilflugtssted for investorer, når markederne rystede. Men den rolle er i opbrud.
Fredag ramte dollaren sit laveste niveau mod euroen siden februar 2022. Med en kurs på 1,14 dollar pr. euro har valutaen tabt næsten 2 % på blot få dage.
Det sker samtidig med, at renterne på lange amerikanske statsobligationer stiger kraftigt – en kombination, der historisk set burde være usandsynlig.
Ifølge Mikael Milhøj, chefstrateg hos Sterna Capital, er udviklingen alt andet end normal:
“Normalt, når aktier falder og frygten for recession breder sig, søger investorer mod sikre havne som dollar og amerikanske statsobligationer. Men det ser vi ikke nu – og det skyldes den politiske situation i USA” siger han til Ekstra Bladet.
Et tillidsbrud
Den amerikanske økonomi kæmper ikke kun med eksterne udfordringer som handelskonflikter og inflationspres.
Indadtil er der opstået en reel tillidskrise. Den politiske kurs i Washington – præget af uforudsigelighed og pludselige kovendinger – har gjort det dyrere og mere risikabelt at investere i amerikanske aktiver.
Investorer kræver nu en højere risikopræmie. Det betyder lavere aktiekurser, højere renter på obligationer – og en svagere dollar. “Der skal en højere kompensation til, hvis de skal købe amerikanske obligationer. Og skal de købe dollar, skal det være til en lavere kurs” forklarer Milhøj.
Verdensøkonomien er sårbar
Problemet er ikke kun amerikansk. Dollaren er grundpillen i det globale finansielle system.
Hvis tilliden til den svækkes markant, rammer det hele verdensøkonomien.