De fleste har lagt mærke til, at Danmark i løbet af de sidste par år har haft en meget høj inflation. Inflationen har givet mange mennesker langt færre penge mellem hænderne. Derfor er der også bred tilfredsstillelse med, at inflationen nu er nede på under 1 procent. Den lave inflation har dog indtil nu desværre ikke fået selskab af lavere renter.
Prisstigninger fortsætter i USA og resten af Europa
Der er kontinuerlige prisstigninger i USA og resten af Europa. Og både Den Europæiske centralbank og Den Amerikanske centralbank fastholder indtil videre de ledende renter på 4 procent. Dermed har ingen af de rentesatser, der påvirker den danske økonomi, rokket sig siden efteråret. Dét gør, at boligejere og andre med lignende renter, stadig betaler langt mere, end de tidligere har været vant til.
Stilstand i USA
Jyske Banks chefanalytiker Tina Winther Frandsen påpeger over TV2, at der endnu godt kan gå lang tid, før amerikanske FED vælger at sænke deres renter. Fundamentet for ændringen er ikke til stede, fordi inflationen fortsat er for høj. Dog står det tilsyneladende lidt anderledes til i Europa.
Ændringer på vej i Europa?
Den Europæiske Centralbank har allerede meldt ud, at de, hvis inflationen fortsætter med at falde, vil sætte renter ned i juni måned. 6. juni bliver sandsynligvis datoen for det rentemæssige vendepunkt, og dertil vil renten sandsynligvis yderligere blive sænket i både september og december. Men Tine Winther Frandsen understreger, at intet er sikkert endnu. Bankerne foretager nemlig deres udregninger ud fra historiske nøgletal. Og i de perioder, hvor de prøver at finde den rette balance i økonomien, kan det både gå og ned. De danskere, som ligger under for høje rentesatser, må indtil videre holde tungen lige i munden og håbe på bedre og mere stabile tider.