Ørsted nedskriver for 12,1 milliard kroner i fjerde kvartal af 2024.
Nedskrivningen skyldes blandt andet rentestigninger og forsinkelser på havvindmølleparken Sunrise Wind i USA.
Det skriver Ørsted i en selskabsmeddelelse.
- De nedskrivninger, vi har meldt ud i dag – og især de fortsatte konstruktionsmæssige udfordringer – er meget skuffende, siger topchef i Ørsted Mads Nipper i meddelelsen.
Topchefen understreger, at ledelsen er tilfreds med den driftsmæssige udvikling.
Udviklingen i de lange amerikanske rentesatser har i løbet af fjerde kvartal i 2024 medført en stigning i de gennemsnitlige kapitalomkostninger, skriver Ørsted.
Det har haft en negativ indvirken på værdien af selskabets amerikanske portefølje - primært havvindprojekterne, lyder det. Denne faktor medfører en nedskrivning på 4,3 milliarder kroner.
Derudover er Ørsteds havbundsområder ud for delstaterne New Jersey, Maryland og Delawares kyster blevet nedskrevet med 3,5 milliarder kroner.
Det afspejler blandt andet "de aktuelle usikkerheder på markedet", skriver Ørsted.
Og så har Ørsted udsat den forventede idriftsættelse af Sunrise Wind-projektet til andet halvår af 2027. Det medfører en nedskrivning på 4,3 milliarder kroner.
Det er ikke første gang, at Ørsted er ramt af nedskrivninger i milliardklassen.
I efteråret 2023 droppede selskabet at opføre vindmølleparkerne Ocean Wind 1 og 2 i USA. Det skyldtes, at projekterne var blevet langt dyrere at opføre grundet forsinkelser i forsyningskæder og stigende renter.
I den forbindelse lød de samlede nedskrivninger på 28,4 milliarder kroner.
Også i forbindelse med halvårsregnskabet, som blev præsenteret i august 2024, nedskrev Ørsted værdien af flere projekter.
Her meddelte det danske energiselskab, at det havde besluttet at droppe udviklingen af sit grønne brændstofprojekt FlagshipOne. Det kostede en nedskrivning på 1,5 milliarder kroner i halvåret.
Derudover betød forsinkelser på det amerikanske havvindprojekt Revolution Wind en nedskrivning på 2,1 milliard kroner.
Ørsted er verdens største udvikler af havvind. Selskabet har opført flere havvindmølleparker i Danmark, lige som det også har opført havvind i blandt andet Storbritannien, Taiwan og USA.
Kilde: /ritzau/