Finans

lør, 18 maj 2024

Over 50.000 har besvaret spørgeskema om nye pengesedler

I et digitale spørgeskema om nye pengesedler kan borgere vurdere foreslåede motiver ud fra forskellige parametre. Det er desuden muligt at foreslå helt andre personer eller temaer som motiver. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix I et digitale spørgeskema om nye pengesedler kan borgere vurdere foreslåede motiver ud fra forskellige parametre. Det er desuden muligt at foreslå helt andre personer eller temaer som motiver. (Arkivfoto).

Mere end 50.000 borgere har besvaret Nationalbankens spørgeskema om, hvordan den næse seddelserie skal se ud.

Det oplyser Nationalbanken.

Mandag offentliggjorde Nationalbanken tre temaer og otte bedrifter og personerne bag, som er blevet udvalgt som mulige motiver til fremtidens pengesedler.

Frem til 2. juni kan borgerne vurdere de udvalgte motiver og komme med andre forslag.

- Det er første gang, vi inddrager befolkningen i processen med at vælge motiver til pengesedlerne, og derfor har vi også været meget spændte på, hvor stor interessen er, siger Niels Kaas, der er hovedkasserer i Nationalbanken, i en skriftlig udtalelse.

Han er godt tilfreds med antallet og håber, at endnu flere vil benytte sig af muligheden frem mod 2. juni, lyder det.

De tre udvalgte temaer til de kommende 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler er hav, blomster og hverdagsliv.

Blandt de udvalgte bedrifter og personer er blandt andet Tove Ditlevsen og hendes roman Barndommens Gade. Også Arne Jacobsen og hans design og arkitektur er udvalgt.

Desuden er Tycho Brahe, H.C. Andersen, Benny Andersen, Marie Krogh, Inge Lehmann og Arnarulunnguaq blandt de udvalgte personer.

Spørgeskemaet er vejledende og Nationalbanken foretager sideløbende en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse, der også vil indgå i det endelige beslutningsgrundlag.

I det digitale spørgeskema skal man vurdere de foreslåede temaer og personer ud fra forskellige parametre. Det er desuden muligt at foreslå helt andre personer eller temaer.

Nationalbanken ønsker på nuværende tidspunkt ikke at oplyse, hvilke forslag der er kommet. Begrundelsen er, at det vil kunne påvirke nye besvarelser.

- Vi kan allerede nu se, at de motiver og temaer, vi har lagt frem, generelt har fået en god modtagelse. Derudover får vi også mange andre gode forslag ind via skemaet, lyder det fra Niels Kaas.

De nye pengesedler skal sendes på gaden i løbet af 2028 og 2029.

Den nuværende seddelserie udkom fra 2009 til 2011. Her er motiverne broer på den ene side og oldtidsfund på den anden side af pengesedlerne.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere