For første gang i fem år har Kina, Sydkorea og Japan sat sig om samme bord for at diskutere frihandel og økonomisk samarbejde. Ironisk nok sker denne tilnærmelse netop som USA, anført af præsident Trump, har indført en række handelsbarrierer, der rammer både allierede og konkurrenter.
Ved weekendens topmøde i Seoul mellem Kinas handelsminister Wang Wentao, Japans handelsminister Yoji Muto og Sydkoreas handelsminister Ahn Duk-geun, stod ét tema klart: behovet for samarbejde midt i global handelsuro.
"Parterne diskuterede bilaterale samarbejdsmuligheder og handelsspørgsmål i lyset af den nye globale handelsorden," lød det fra det sydkoreanske handelsministerium efter lørdagens bilaterale møde mellem Kina og Sydkorea.
Et modtræk til Trump
Siden Trump-administrationen overtog magten, er den internationale handel blevet præget af flere toldbarrierer, især rettet mod Kina og Europa. Den protektionistiske tilgang har skabt nervøsitet globalt, og som en konsekvens heraf er både Europa og Asien begyndt at finde sammen i nye alliancer udenom USA.
Med Trumps handelskrig mod Kina og toldtrusler mod både Sydkorea og Japan har den amerikanske præsident paradoksalt været katalysator for øget samarbejde mellem de tre store asiatiske økonomier.
Europas øgede handelssamarbejde med Asien understreger risikoen for, at USA ultimativt isolerer sig selv.
Trump har måske skubbet nationer, der tidligere havde begrænset samarbejde, tættere sammen, og dette kan vise sig at have varige konsekvenser for USA's rolle i den globale økonomi.