Gaza

man, 22 apr 2024

Spionchef siger op og erkender svigt før Hamas-angreb på Israel

En mand bærer et israelsk flag under en demonstration i Tel Aviv tidligere i april. Han står foran en væg med billeder af israelske gidsler, der endnu sidder fanget i Gaza. (Arkivfoto).
Hannah McKay/Reuters En mand bærer et israelsk flag under en demonstration i Tel Aviv tidligere i april. Han står foran en væg med billeder af israelske gidsler, der endnu sidder fanget i Gaza. (Arkivfoto).

Efterretningschefen i Israels militær trækker sig fra sin stilling som følge af de fejl, der blev begået op til den palæstinensiske bevægelse Hamas' angreb på Israel 7. oktober 2023.

Det skriver den israelske avis Haaretz, som henviser til et brev fra efterretningschefen, generalmajor Aharon Haliva.

Aharon Haliva er den første højtstående leder i det israelske militær, der forlader sin stilling som følge af angrebet 7. oktober og den efterfølgende krig mod Hamas i Gaza.

- Efterretningsenheden levede ikke op til den opgave, som vi var blevet betroet. Gennem min tid i tjenesten har jeg vidst, at med autoritet følger et stort ansvar, skriver Aharon Haliva i brevet.

Han opfordrer samtidig til, at der nedsættes en komité, der skal undersøge, hvordan Hamas kunne lykkes med sit overraskelsesangreb på Israel, som er kendt for at have nogle af verdens mest effektive efterretningstjenester.

Det har vakt undren og kritik i og uden for Israel, at det israelske militær og de israelske efterretningstjenester ikke formåede at afværge angrebet 7. oktober.

Ved angrebet brød Hamas-krigere gennem den tætbevogtede grænse mellem Gaza og Israel og fløj ind over grænsehegnet ved hjælp af paraglidere.

Herefter angreb de en række israelske byer og kibbutzer samt en musikfestival.

Cirka 1200 mennesker blev slået ihjel, mens omkring 250 personer blevet taget til fange og ført ind i Gaza.

Allerede få dage efter Hamas' angreb på Israel i oktober erkendte Aharon Haliva, at militæret havde begået fejl.

- Vi levede ikke op til vores mission, jeg bærer det fulde ansvar for svigtet, skrev Haliva dengang i en udtalelse ifølge Haaretz.

Tusindvis af israelere er gentagne gange i løbet af foråret gået på gaden i israelske byer for at vise deres utilfredshed med især premierminister Benjamin Netanyahu.

De mener ikke, at han og hans regering gør nok for at få løsladt de israelske gidsler, som stadig sidder fanget i Gaza.

Israel anslår, at der er knap 100 overlevende gidsler tilbage.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Landbruget ser mulighed for at kunne undgå afgift Landbrug & Fødevarer er glade for aftale om CO2-afgift, mens miljøorganisation... Læs mere
Løkke appellerer til Folketinget: Trepartsaftale er delikat Udenrigsminister mener, at trepartsaftale kan falde, hvis partier i Folketinget ... Læs mere
Fødevareminister: Det koster 1000 arbejdspladser i landbruget Der skal rammes en balance, så der skabes nye job, hvor job i landbruget forsvi... Læs mere
Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere