Krimi

man, 12 aug 2024

Minister vægter opklaring tungere end modstand mod ansigtsgenkendelse

For justitsminister Peter Hummelgaard (S) vejer opklaring tungere end modstanden mod eventuelle retssikkerhedsprincipper.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix For justitsminister Peter Hummelgaard (S) vejer opklaring tungere end modstanden mod eventuelle retssikkerhedsprincipper.

Flere af Folketingets partier kan meget vel have principiel modstand mod at give politiet lov til at bruge teknologier til ansigtsgenkendelse, når svenske kriminelles indtog i Danmark skal opklares.

Men for justitsminister Peter Hummelgaard (S) vejer opklaring tungere end modstanden mod eventuelle retssikkerhedsprincipper for at dæmme op for den seneste tids voldsomme hændelser.

Det siger han mandag på et pressemøde, efter at han har holdt møde med statsminister Mette Frederiksen, Folketingets partier og rigspolitichef Thorkild Fogde.

- Jeg har al mulig respekt for, at forskellige partier kan have noget principielt imod det. Men for mig vægter det markant tungere, hvis det her redskab kan hjælpe med at opklare forbrydelser og bringe gerningsmænd til domfældelse, siger han.

Mødet og meldingen kommer efter en periode, hvor banderelaterede skyderier er eskaleret.

Derfor undersøges det, hvilke nye tiltag politiet kan bruge.

Her er ansigtsgenkendelse et værktøj, som Peter Hummelgaard meget gerne vil give politiet tilladelse til.

Rigspolitichef Thorkild Fogde understreger, at der ikke er tale om overvågning og genkendelse i realtid på gader og stræder. Og slet ikke som man ser i Kina.

Der er i stedet tale om, at gennemgang af store billedarkiver kan gøres automatisk frem for manuelt.

- Lige nu taler vi om mere lavpraktiske værktøjer, og så er det op til politikerne, hvor højt vi skal bevæge os op ad stigen i takt med, at de kriminelle gør, siger rigspolitichefen.

Det vil justitsministeren give tilladelse til.

- Som det er i dag, skal politiet bruge mange mandskabstimer på at se billeder igennem. Som teknologien er, vil man ved hjælp af god teknologi kunne kigge alt det igennem meget hurtigere, siger Peter Hummelgaard.

Justitsministeriet skal først afklare eventuelle juridiske problemstillinger og økonomien bag.

Rigspolitichefen vil gerne udnytte teknologien for at kunne genkende mønstre, når forbrydelserne skal opklares.

- Opdagelsesrisikoen er høj, og straffen er hård, og det budskab skal over på den anden side af sundet. Jeg er ikke sikker på, at de helt unge gerningsmænd forstår, hvad de har rodet sig ud i. Der er en regning at betale, og den bliver høj, siger han.

Bagmændene står ikke bag kriminaliteten, men er gemt bag krypterede, digitale tjenester i udlandet. Derfor skal politikerne tænke langsigtet.

- Der skal lægges langsigtede spor, som skal sikre, at vi fortsat kan være foran i kapløbet mellem de kriminelle og politiet om, hvem der kan udnytte de digitale værktøjer bedst, siger Thorkild Fogde.

Konflikten er ikke usædvanlig i sig selv ifølge rigspolitichefen.

- Det nye og bekymrende er metoden, hvor relativt unge mennesker lige pludselig træder ind i et kriminelt miljø, som de ikke har en forbindelse til.

- Det er et kriminologiske studie værd, at unge kan være så marginaliserede og udsatte, så de hopper på sådan en limpind, som får meget, meget alvorlige konsekvenser for dem. I hvert fald i Danmark, siger Fogde.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Støjberg vil fordoble repatrieringsydelsen til syrere Inger Støjberg (DD) har en plan, der skal få 31.000 syriske flygtninge til at ... Læs mere
Rekordmange dage med strømpris under nul kroner i 2024 Der har været 371 timer med negative elpriser i Vestdanmark i 2024, hvilket er ... Læs mere
Auditørkorps undersøger ansatte i Forsvaret for brud på tavshedspligt Ifølge Berlingske bliver blandt andet Hærens chef, Peter Boysen, undersøgt fo... Læs mere
Novo-aktien gør comeback efter nedtur: Oppe med ti procent Novo Nordisk stiger med ti procent på fondsbørsen og genvinder dermed noget af... Læs mere
Landsstyreformand afviser Trumps interesse: Grønland er vores Grønlands landsstyreformand er åben for samarbejde med "vores naboer", lyder d... Læs mere