Hvis den grønne treparts aftale føres ud i livet, kan det betyde, at hver tiende ko vil forsvinde fra landbrugets produktion.
Det viser beregninger fra Finansministeriet, der har undersøgt produktionsnedgangen i landbruget som følge af indførslen af CO2-afgiften samt tilskud til fodertilsætningsstoffer og regulering af gødning.
Produktionen af kvæg vil falde med 9,3 procent i 2035, mens produktionen af grise vil falde med 6,3 procent i 2035.
Landbrugets dyr er den største kilde til udledning af drivhusgas, og størrelsen på den animalske produktion er derfor en central diskussion i den grønne omstilling.
En nedgang på 9,3 procent i kvægbestanden er væsentligt mindre, end grønne økonomer tidligere har anbefalet.
Miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen fra Københavns Universitet har med Det Økonomiske Råd anbefalet en afgift på 1200 kroner per ton CO2-ækvivalent, hvilket ville medføre 25 procent færre landbrugsdyr.
Han betragter derfor trepartens varslede effekt som værende i den lille ende.
- Man har holdt hånden under produktionen og beskæftigelsen i landbruget, og det er et politisk valg, der reducerer klimaeffekten og koster på samfundsøkonomien, siger han.
Den grønne treparts aftale giver både et stort milliardbeløb i tilbageførsel til landmænd, ligesom afgiftsniveauerne på 300 kroner i 2030 og 750 kroner i 2035 modsvares med et fradrag på 60 procent.
Det betyder ifølge Lars Gårn Hansen, at prisen for omstillingen bliver dyrere for samfundet, end hvis man gennemførte reduktionerne med en højere afgift.
Fradraget på 60 procent er den store årsag til, at landbrugets produktion af dyr ikke reduceres mere, siger Lars Gårn Hansen.
- Hvis man ikke havde lavet denne afgiftsrabat, havde nedgangen været væsentlig større.
Kvæg er den store klimasynder i landbrugets stalde, og produktionsnedgangen vil i 2035 reducere udledningen med 1,1 millioner ton CO2-ækvivalenter.
Derfor vurderer seniorrådgiver Tavs Nyord fra tænketanken Concito resultaterne som værende markante.
- I national sammenhæng vil det betyde en hel del i vores nationale klimaregnskab, siger han.
Samtidig forventer han faktisk, at den grønne trepart samlet set vil mindske den animalske produktion endnu mere, end Finansministeriets udregning.
Embedsfolkene har nemlig ikke medtaget den store arealomlægning fra landbrugsjord til skov, hvor 250.000 hektar skal udtages.
Det skifte i udnyttelsen af jorden vil medføre et endnu større fald i antallet af dyr, ligesom en hårdere kvælstofregulering også vil fjerne landbrugets dyr.
- Der vil være en række forskellige presfaktorer mod husdyrproduktionen i fremtiden, siger Tavs Nyord.
Kilde: /ritzau/