Medarbejdere

man, 13 jun 2022

Sådan finder du den gode medarbejder

Sådan finder du den gode medarbejder

Hvis du skal ansætte medarbejdere i din virksomhed, er det vigtigt, at du finder en god medarbejder, der passer godt ind i din virksomhed og visioner. Der kan være mange udfordringer forbundet med ansættelse af nye medarbejdere, især hvis du ikke har et specifikt billede af den ideelle kandidat. I denne artikel vil vi give dig nogle råd til, hvordan du finder den gode medarbejder.

Findes den perfekte medarbejder?

Alle arbejdsgivere har en subjektiv holdning til, hvad den perfekte medarbejder er. Nogle arbejdsgivere har specifikke krav til kompetencer, som stort set er umulige at besidde som medarbejder, mens andre arbejdsgivere har færre krav til kompetencer, og ser muligheder i nye medarbejdere på sigt.

Der findes ikke en perfekt medarbejder, der passer til alle virksomheder og situationer. Medarbejdere er unikke individer, og det er derfor vigtigt at finde den kandidat, der bedst matcher din virksomheds kultur, værdier og behov. Alle medarbejdere har styrker og svagheder, og det er netop dig som arbejdsgiver, der skal sørge for at udvikle medarbejdere på sigt til at blive bedre. Som arbejdsgiver skal man nemlig formå at være åben over for jobansøgere, og se muligheder i de jobansøgere der er.

Nogle virksomheder benytter også rekrutteringsbureauer til at finde nye medarbejdere. Rekrutteringsbureauer kan have et stort netværk, og har ofte kontakt til flere kandidater end virksomheden selv. Så hvis du er i tvivl om, hvor du skal søge nye medarbejdere, kan det være en god idé at kontakte et rekrutteringsbureau.

Hvordan finder man en god medarbejder?

Det er ikke altid let at finde en god medarbejder, men der er nogle ting, du kan gøre for at øge din chance for at finde den rigtige kandidat. Sæt dig ned og lav en liste over de kompetencer, du ønsker at se hos en ny medarbejder. Sørg også for at have en klar idé om, hvad der er vigtigt for dig og din virksomhed i ansættelsen af en ny medarbejder. Når du har en liste over kompetencer, kan du begynde at søge efter medarbejdere.

Når du skal oprette en jobstilling er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser omkring, hvor du vil markedsføre den ledige stilling. Nogle virksomheder benytter det sociale medie LinkedIn, og andre benytter jobportaler såsom Jobindex.

Headhunt den gode medarbejder

En god idé kan også være at headhunte de medarbejdere, du gerne vil have til din virksomhed. At headhunte vil sige, at du direkte kontakter en medarbejder fra en anden virksomhed, og forsøger at lokke vedkommende til at skifte job. Det kan være en god idé at headhunte de medarbejdere, der allerede har de kompetencer, du ønsker i din virksomhed. Så slipper du for at bruge tid og ressourcer på at uddanne nye medarbejdere.

Dette kan dog være en dyr affære, og det er derfor vigtigt at du overvejer nøje, inden du beslutter dig for at headhunting. Sørg også for at have en klar idé om, hvad du ønsker i en ny medarbejder, før du begynder din søgning efter den perfekte kandidat.

Giv løn efter specifikationer

Der er ingen tvivl om, at medarbejdere er dyre. Udover lønnen skal du som arbejdsgiver også tage højde for feriepenge, pension og eventuelle andre ydelser. Så når du skal fastlægge en løn, er det vigtigt at have et budget på forhånd. Det kan være en god idé at undersøge, hvordan lønningsniveauet er i din branche, samt hvilken løn nye medarbejdere kan forvente.

Dog skal du som arbejdsgiver ikke blive for grådig. Hvis du tilbyder dårlige lønninger til medarbejdere med gode specifikationer kan du risikere, at de enten takker nej til jobbet, eller takker ja for en kort stund, indtil de finder et lignende job hos en konkurrent. Hvis du har en god kandidat til samtale, som du er interesseret i at ansætte, skal du være villig til at give en god løn.

Vi har skrevet en artikel til jobsøgende med gode råd og tips til lønforhandling. Læs artiklen herunder.

Vurdér ikke kun kandidater på CV

Det er vigtigt, at du som arbejdsgiver vurderer alle aspekter af en kandidat, og ikke kun på CV'et. Sæt dig god tid til at lære kandidaten bedre at kende, og vurder ham eller hende på baggrund af personlighed og attitude. De fleste medarbejdere vil have nogle gode egenskaber på papiret, men det er ikke altid nok til at gøre dem til en god medarbejder. Sæt dig god tid til at stille spørgsmål og lær kandidaten bedre at kende, inden du træffer din endelige beslutning.

Hvor mange jobsamtaler skal man afholde?

Det er svært at sige, hvor mange jobsamtaler man skal afholde før man finder den perfekte kandidat. Det afhænger blandt andet af, hvor stor din virksomhed er og hvilken stilling du søger at besætte. Sørg for at have en klar idé om, hvad du ønsker i en ny medarbejder, før du begynder din medarbejdersøgen. På den måde vil det være nemmere for dig at finde den rette kandidat til jobbet.

Det er en god idé at afholde flere jobsamtaler, så du kan være sikker på, at du finder den perfekte kandidat til jobbet. Sørg for at stille spørgsmål til kandidaterne, så du kan lære dem bedre at kende. På den måde vil det være nemmere for dig at finde ud af, hvem der er den rette kandidat til jobbet.

Nogle jobsamtaleforløb indeholder også personlighedstests, som kan give dig en idé om, hvilken type personlighed kandidaten har. Sådan en test kan være nyttig, men det er ikke altid nok til at finde den perfekte kandidat. Sørg derfor for at stille mange spørgsmål, så du kan få et godt indtryk af kandidaten. I større virksomheder er det typisk HR-afdelingen, som afholder jobsamtalerne.

Hvad skal man spørge om på en jobsamtale?

Det er svært at sige, hvilke spørgsmål man skal stille på en jobsamtale. Det afhænger af jobbet og virksomheden. Sørg for at have en klar idé om, hvad du ønsker i en ny medarbejder, før du begynder din jobsamtale. På den måde vil det være nemmere for dig at finde ud af, hvilke spørgsmål du skal stille.

Her er nogle eksempler på spørgsmål, som kan være nyttige at stille på en jobsamtale:

  • Hvad motiverer dig til at søge jobbet?
  • Hvilke egenskaber og kompetencer har du, som gør dig velegnet til jobbet?
  • Har du nogle spørgsmål til os eller virksomheden?

Det er altid en god idé at have forberedt nogle spørgsmål, som du kan stille på jobsamtalen. Sådan får du nemlig en idé om, hvordan kandidaten tænker og agerer i forskellige situationer.

Vi håber, at du kan bruge nogle af disse tips til at finde den perfekte kandidat til jobbet. Sørg for at have en klar idé om, hvad du ønsker i en ny medarbejder, inden du begynder din jobsamtale. På den måde vil det være nemmere for dig at finde ud af, hvilke spørgsmål du skal stille. Sørg også for at have en klar idé om lønnen, så du ikke risikerer at tiltrække kandidater, der kun er ude efter en høj løn. Husk også på, at det ikke altid er nok med en godt CV. Sæt dig tid til at lære kandidaten bedre at kende, så du kan vurdere, om vedkommende også er den rette person til jobbet.

Andre læser også

Vores naturgasforbrug fortsætter med at falde Det danske forbrug af naturgas faldt 3,6 procent sidste år, samtidig med at vi ... Læs mere
EL-leder kalder EU-valg for mistillidserklæring til regeringen Regeringen bør udskrive valg efter ”mistillidserklæring” ved EU-valg, mene... Læs mere
Hver anden ansøger til erhvervsuddannelse har over tre kvarter til skole Knap halvdelen af alle ansøgere til erhvervsuddannelserne har mere end 45 minut... Læs mere
Meta udsætter træning af kunstig intelligens i Europa efter kritik Efter pres fra datasikkerhedsmyndigheder udskyder Meta planer om at anvende brug... Læs mere
Novo-topchef skal forklare sig om høj pris på lægemidler i Senatet Lars Fruergaard Jørgensen har sagt ja til at svare på spørgsmål om prissætn... Læs mere