Militær

tor, 23 jan 2025

Danske kampfly og skibe bidrager til overvågning i Østersøen

Forsvarsalliancen Natos generalsekretær, Mark Rutte, meddelte i slutningen af sidste år, at Nato vil øge sin militære tilstedeværelse i Østersøen. (Arkivfoto).
Antti Aimo-Koivisto/Reuters Forsvarsalliancen Natos generalsekretær, Mark Rutte, meddelte i slutningen af sidste år, at Nato vil øge sin militære tilstedeværelse i Østersøen. (Arkivfoto).

Danmarks bidrag til en større Nato-indsats i Østersøen vil omfatte både skibe og kampfly samt specialoperationsstyrker.

Det oplyser Forsvarsministeriet til Ritzau.

Der vil fra dansk side gennemføres "skærpet overvågning af og tilstedeværelse i danske farvande og stræder samt i den vestlige del af Østersøen til støtte for operationen", lyder det blandt andet.

- Den skærpede overvågning vil ske med blandt andet fly og skibe gennem periodevis indsættelse og i løbende koordination med Nato og østersøallierede. Indsatsen kan blandt andet omfatte en fregat, et inspektionsskib, kampfly, overvågningsfly og specialoperationsstyrker, skriver Forsvarsministeriet i en skriftlig kommentar.

Formålet med indsatsen er blandt andet at beskytte kritisk infrastruktur som ledninger og kabler på havbunden.

Derudover skal Danmark sikre sig et endnu større overblik over sikkerhedssituationen omkring landet, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) efterfølgende til Ritzau.

- Vi kommer til at styrke vores tilstedeværelse i vores stræder og indre farvande med både stærkere støtte fra skibe og flyvevåbnet.

- Vores øgede tilstedeværelse handler om at få et bedre øjebliksbillede over situationen i og omkring de danske farvande, fortsætter han.

Forsvarsministeren vil ikke berette, hvor længe indsatsen skal pågå.

Svenske og finske medier kunne fortælle om indsatsen i begyndelsen af januar, men det har hidtil været uvist, hvordan og med hvad Danmark bidrager.

Sveriges forsvarsministerium bekræftede, at landet deltog i Nato-indsatsen allerede 12. januar. Finland bekræftede officielt onsdag. Og nu er Danmark altså kommet på banen.

Den skærpede indsats kommer, fordi kritisk infrastruktur som el- og gaskabler på Østersøens havbund den seneste tid har været udsat for gentagen sabotage.

Så sent som i december blev undersøiske el- og datakabler i Østersøen beskadiget.

Allerede i slutningen af december skrev Nato-generalsekretær Mark Rutte på det sociale medie X, at Nato vil øge sin militære tilstedeværelse i Østersøen. Dengang fremgik det dog ikke, hvordan forsvarsalliancen mere konkret ville gøre dette.

8. januar skrev det finske medie Yle, at Nato vil sende cirka ti skibe til Østersøen, og at operationen ventes at forsætte indtil april.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

DSV-overskud faldt en smule sidste år DSV's overskud dykkede sidste år, som dog trods alt endte med et plus på 10,2 ... Læs mere
Trods øget salg af stomiposer falder overskuddet hos Coloplast Coloplasts salg inden for stomi er vokset syv procent drevet af salg af stomipos... Læs mere
Mette Frederiksen skal tale sikkerhed med premierminister i London Statsministeren er tirsdag i London for at mødes med Storbritanniens premiermin... Læs mere
Bavarian-aktien falder med 10 procent efter ny prognose Investorerne har ikke taget godt imod Bavarian Nordics forventninger til 2025. A... Læs mere
Møbelkæde hyrer supermodel som kreativ direktør Helena Christensen skal udvikle designet af Boconcepts møbler og interiør og b... Læs mere