En rapport fra Aarhus Universitet om konsekvenserne af bundtrawl for bunddyr kritiseres af flere forskere, som mener, at rapporten har alvorlige fejl.
Det skriver Jyllands-Posten.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) har tidligere henvist til rapporten som belæg for, at havbunden skal beskyttes bedre mod bundtrawl.
Det er forskere fra DTU, der har gennemgået rapporten.
Ifølge dem er der væsentlige fejl og usikkerheder i rapporten, og dele af dens konklusion er utroværdige.
Regeringen ventes inden længe at indlede forhandlinger, som vil kunne føre til nye regler for erhvervsfiskeriet i Danmark.
Ritzau har forsøgt at arrangere et interview med Magnus Heunicke for at få svar på, om man stadig har tænkt sig at benytte rapporten i forhandlingerne om de nye regler.
Ministeren har ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser i et mailsvar, at man har modtaget gennemgangen og er ved at gennemgå det tilsendte materiale fra DTU.
- Det er naturligvis helt afgørende, at de konklusioner og data fra forskning, der ligger på forhandlingsbordet, er retvisende, skriver Magnus Heunicke.
Jørgen L.S. Hansen, en af forfatterne til rapporten, afviser kritikken.
- Rapporten er baseret på god videnskabelig praksis, og der er konsekvent anvendt konservative estimater. Det betyder på almindeligt dansk, at den beskrevne effekt på havbunden snarere er underdrevet end overdrevet, siger han til Jyllands-Posten.
Rapporten "Effekter af fysisk forstyrrelse af bundtrawling på havbundens biodiversitet" blev udgivet i januar.
Den er finansieret af Danmarks Naturfredningsforening med midler fra Velux-fonden, som støtter naturvidenskabelig forskning.
Bundtrawl er en måde at fiske på, hvor redskaber slæbes hen over havbunden. Det betyder, at den øverste del af havbunden hvirvles op.
Blandt andet jomfruhummere og rejer kan fanges ved brug af bundtrawl.
Kilde: /ritzau/