Nyheder

fre, 23 jun 2023

Carlsberg sælger sin russiske milliardforretning

File photo of bottles of Carlsberg beer as seen in a bar in St. Petersburg (Alexander Demianchuk/Reuters)

Carlsberg har fundet en køber til sin russiske forretning og har underskrevet en salgsaftale.

Det oplyser Carlsberg i en meddelelse fredag.

Det oplyses ikke, hvem køber er. Salgsprisen oplyses heller ikke.

De manglende detaljer skyldes, at Carlsberg gerne vil sikre, at "godkendelsesprocesserne forløber så smidigt som muligt".

Den 28. marts sidste år meddelte Carlsberg, at man ville forlade det russiske marked fuldstændig.

Beslutningen var en konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine.

Siden har Carlsberg forsøgt at frasælge alle aktiviteter i Rusland. Det har dog vist sig at være kompliceret.

- Underskrivelsen af en aftale om at sælge den russiske forretning er en meget vigtig milepæl i den meget komplekse separations- og salgsproces, udtaler Carlsberg topchef Cees ’t Hart i meddelelsen.

- Selv om det har været en omfattende proces, har det været vigtigt for os at nå frem til den bedst mulige løsning for alle interessenter, herunder vores mere end 8000 medarbejdere i Rusland. Vi ser nu frem til at modtage de nødvendige myndighedsgodkendelser.

I løbet af hele 2022 havde Carlsberg et overskud på driften i Rusland på 1,9 milliarder kroner. Året før tabte selskabet 300 millioner kroner på det russiske marked.

Carlsberg har dog tidligere oplyst til Ritzau, at overskuddet ikke kan tages ud af den russiske forretning, som situationen er i øjeblikket.

Handlen er forudsat, at de nødvendige godkendelser kommer i hus.

Derfor kan Carlsberg endnu ikke sige noget om, hvornår selskabet forventer, at handlen er gennemført.

Salget påvirker ikke ledelsens forventninger til indtjeningen i år, skriver Carlsberg.

Det kan ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen blandt andet skyldes, at selskabet ikke forventer, at handlen bliver gennemført i år.

- Og/eller at den aftalte og indtil videre hemmeligholdte pris svarer til den nyligt nedskrevne værdi, skriver han i en kommentar.

Siden Ruslands invasion af Ukraine i februar sidste år har Carlsberg nedskrevet værdien af den russiske forretning med knap ti milliarder kroner.

I februar sagde Cees 't Hart til Børsen, at Carlsberg gerne vil forhandle sig til en tilbagekøbsklausul i forbindelse med et fremtidigt salg af forretningen i Rusland.

Det vides ikke, om selskabet er lykkedes med at forhandle sig til en mulighed for at tilbagekøbe forretningen.

Cees 't Hart forlader desuden sin post som topchef ved udgangen af tredje kvartal.

I stedet bliver det Jacob Aarup-Andersen der sætter sig i stolen. Han er i dag administrerende direktør i servicekoncernen ISS.

/ritzau/

Andre læser også

Danmark følger med i russisk grænsehændelse i Estland Russiske grænsevagter fjernede torsdag bøjer fra Narva-floden, som markerer gr... Læs mere
Danmarks største forsvarsfirma øger salg og indtjening i konfliktår Terma løfter sløret for strategi med ambitionen om at fordoble omsætningen ov... Læs mere
Raoul Grünthal bliver formand i JP/Politikens Hus Lars Munch stopper som formand i JP/Politikens Hus efter få uger. Han bliver fo... Læs mere
Styrelse sender i maj endelige vurderinger for ejerlejligheder Det bliver første gang i cirka ti år, at landets ejere af cirka 300.000 ejerle... Læs mere
Stine Bosse vil erstatte den danske krone med euroen I en valgtest har Stine Bosse erklæret sig helt enig i at erstatte den danske k... Læs mere