Nyheder

tir, 13 jun 2023

Ingen dialog mellem strejkende og DSB i længerevarende togkaos

Ekspert om DSB-aflysninger: Kravene kan sagtens skærpes (Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix)

Omkring 600 til 700 medarbejdere har nedlagt arbejdet på DSB's værksteder, og der er tirsdag formiddag ikke nogen melding om, hvornår de vil vende tilbage.

Det siger Jens Kjeldsen, der er landsformand for Fællesorganisationen Jernbanedrift, der organiserer håndværkere ansat ved DSB, DSB Vedligehold A/S, S-tog og Banedanmark.

Tirsdag morgen skrev DSB, at togdriften vil være påvirket med aflysninger og forsinkelser i hele landet flere dage frem på grund af overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

- Medlemmerne er sure over, at det har været en dikteret lønforhandling. Vi fik tilbudt et tal, og det sagde vi nej til og argumenterede for, at tallet skulle være anderledes. Men DSB rykkede sig ikke, siger Jens Kjeldsen.

DSB tilbød ifølge landsformanden en lønstigning på 2,7 procent.

- Det var lige meget, hvad vi tilbød. Vi kunne tage de 2,7 procent eller lade være. Så sagde vi, at vi gik.

Jens Kjeldsen siger, at der ingen dialog er mellem de strejkende medarbejdere og DSB, men det er ønsket fra hans medlemmer, at DSB vil gå i dialog og forhandling med dem igen.

Ifølge DSB og Fællesorganisationen Jernbanedrift blev det afgjort i Arbejdsretten mandag, at der er bod per time for de strejkende medarbejdere, og at det tirsdag er under skærpende omstændigheder.

Det betyder, at det koster hver arbejder, der har nedlagt arbejdet, 86 kroner for hver time, de ikke kommer på arbejde.

- De mister deres timeløn og får en bod per time. Jeg ved ikke, hvor længe de vil gøre det. Det er dyrt for mine medlemmer, så det vægter højt, siger Jens Kjeldsen.

DSB's kommunikationschef, Niels-Otto Fisker, siger, at DSB forhandler efter den danske model.

- Vi er ikke midt i overenskomstforhandlinger. Der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, og vi kan selvsagt ikke forhandle med nogen, der nedlægger arbejdet ulovligt, siger han.

Hele landet var også mandag ramt af aflysninger og forsinkelser i togdriften på grund af arbejdsnedlæggelse blandt personale på DSB's værksted og en anden gruppe af ansatte.

Her var der også tale om klargøringspersonalet i DSB, der nedlagde arbejdet.

Klargøringspersonalet vendte tilbage til arbejdet tirsdag, men værkstedspersonalet strejker fortsat tirsdag formiddag.

/ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere