Nyheder

tir, 13 jun 2023

Ingen dialog mellem strejkende og DSB i længerevarende togkaos

Ekspert om DSB-aflysninger: Kravene kan sagtens skærpes (Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix)

Omkring 600 til 700 medarbejdere har nedlagt arbejdet på DSB's værksteder, og der er tirsdag formiddag ikke nogen melding om, hvornår de vil vende tilbage.

Det siger Jens Kjeldsen, der er landsformand for Fællesorganisationen Jernbanedrift, der organiserer håndværkere ansat ved DSB, DSB Vedligehold A/S, S-tog og Banedanmark.

Tirsdag morgen skrev DSB, at togdriften vil være påvirket med aflysninger og forsinkelser i hele landet flere dage frem på grund af overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

- Medlemmerne er sure over, at det har været en dikteret lønforhandling. Vi fik tilbudt et tal, og det sagde vi nej til og argumenterede for, at tallet skulle være anderledes. Men DSB rykkede sig ikke, siger Jens Kjeldsen.

DSB tilbød ifølge landsformanden en lønstigning på 2,7 procent.

- Det var lige meget, hvad vi tilbød. Vi kunne tage de 2,7 procent eller lade være. Så sagde vi, at vi gik.

Jens Kjeldsen siger, at der ingen dialog er mellem de strejkende medarbejdere og DSB, men det er ønsket fra hans medlemmer, at DSB vil gå i dialog og forhandling med dem igen.

Ifølge DSB og Fællesorganisationen Jernbanedrift blev det afgjort i Arbejdsretten mandag, at der er bod per time for de strejkende medarbejdere, og at det tirsdag er under skærpende omstændigheder.

Det betyder, at det koster hver arbejder, der har nedlagt arbejdet, 86 kroner for hver time, de ikke kommer på arbejde.

- De mister deres timeløn og får en bod per time. Jeg ved ikke, hvor længe de vil gøre det. Det er dyrt for mine medlemmer, så det vægter højt, siger Jens Kjeldsen.

DSB's kommunikationschef, Niels-Otto Fisker, siger, at DSB forhandler efter den danske model.

- Vi er ikke midt i overenskomstforhandlinger. Der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, og vi kan selvsagt ikke forhandle med nogen, der nedlægger arbejdet ulovligt, siger han.

Hele landet var også mandag ramt af aflysninger og forsinkelser i togdriften på grund af arbejdsnedlæggelse blandt personale på DSB's værksted og en anden gruppe af ansatte.

Her var der også tale om klargøringspersonalet i DSB, der nedlagde arbejdet.

Klargøringspersonalet vendte tilbage til arbejdet tirsdag, men værkstedspersonalet strejker fortsat tirsdag formiddag.

/ritzau/

Andre læser også

Far til fire og lærer står til at blive ny borgmester i Herlev Marco Damgaard er uddannet lærer og står til at blive borgmester, fordi Thomas... Læs mere
Danmarks bnp ventes at vokse med tre procent inden stort fald Den danske økonomi ventes at vokse med tre procent i år og næste år, inden v... Læs mere
Vattenfall dropper bud på havvindmøllepark grundet ringe forretning Danmarkshistoriens største udbud af havvind har haft deadline, og nu fortæller... Læs mere
Flere partier vil have flyttet omstridt udrejsecenter til tredjeland En uholdbar situation i Udrejsecenter Kærshovedgård gør, at Konservative vil ... Læs mere
Regeringen forventer også pæne lønstigninger næste år I Økonomisk Redegørelse gætter regeringen på, at de privatansatte i snit få... Læs mere