Nyheder

tor, 25 maj 2023

Levering af slagtegrise til Danish Crown er faldet 13 procent

Landbrugets andelsselskaber i stor vækst (Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Det er udfordrende tider for den danske fødevarevirksomhed Danish Crown.

I Danmark har selskabet fået leveret 13 procent færre slagtegrise i regnskabsårets første halvdel sammenlignet med samme periode året før.

Det skriver ledelsen i halvårsregnskabet, som er blevet offentliggjort torsdag.

Det skyldes ifølge ledelsen, at stigende produktionspriser presser griseproducenternes økonomi.

- Med et faldende råvaregrundlag er vi inde i en transitionsfase, hvor store dele af vores kerneforretning skal gentænkes, skriver ledelsen i regnskabet.

Den faldende griseproduktion har været direkte årsag til, at Danish Crown i april lukkede sit slagteri i Sæby.

I den forbindelse afskedigede Danish Crown 800 ansatte på slagteriet.

Også en udbeningsfabrik i Tyskland er blevet lukket.

Fra oktober til og med marts har Danish Crown haft en omsætning på 34,5 milliarder kroner. Det er 15 procent mere end året før.

Stigningen skyldes ifølge Danish Crown stigende priser på produkterne. Den samlede volumen af salget er derimod faldet.

Den øgede omsætning viser sig dog ikke på selskabets bundlinje. I regnskabsårets første seks måneder havde Danish Crown et overskud på 900 millioner kroner.

Det er omkring 200 millioner kroner mindre end samme periode året før.

I første kvartal af 2023 var antallet af slagtegrise i Danmark på det laveste niveau i mindst 25 år. Det viste tal fra Danmarks Statistik tidligere i maj.

Det skyldes, at mange danske landmænd sender smågrise ud af landet, fordi slagterierne andre steder i Europa betaler højere priser end Danish Crown.

Det fortalte Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, til mediet Finans tidligere i maj.

- Tallene afslører konsekvensen af, at Danish Crown ikke har været i stand til at betale en konkurrencedygtig svinekødsafregning til landmændene, sagde han.

- Det har medført, at produktion af slagtesvin i en lang periode har været underskudsgivende for danske landmænd.

I en pressemeddelelse i forbindelse med halvårsregnskabet udtaler topchefen i Danish Crown, Jais Valeur, at selskabets konkurrenceevne ikke har været "tilstrækkelig til at opretholde andelsejernes leverancer af slagtegrise i Danmark".

I resten af regnskabsåret, der slutter til oktober, forventer Danish Crown et resultat på niveau med første halvår.

Det dækker over en forbedring i den ordinære indtjening. Samtidig forventer ledelsen omkostninger forbundet med lukning af slagteriet i Sæby.

I regnskabsåret 2021/22 havde Danish Crown et overskud på 2,2 milliarder kroner.

/ritzau/

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere