Nyheder

fre, 02 jun 2023

Ørsted indgår stor aftale om havvindmøller langs Irlands kyst

FILE PHOTO: General view of the Walney Extension offshore wind farm operated by Orsted off the coast of Blackpool (Phil Noble/Reuters)

Energiselskabet Ørsted har indgået en potentielt gigantisk aftale med det irske selskab ESB om at udvikle havvindmølleprojekter langs Irlands kyst.

Det skriver Ørsted i en pressemeddelelse fredag middag.

Samarbejdet kan potentielt ende med op til 5 gigawatt vedvarende energi samt tilhørende projekter inden for vedvarende brint, skriver selskabet.

Til sammenligning har Danmark i dag havvindmølleparker med en kapacitet på 2,3 gigawatt.

En gigawatt kan som udgangspunkt forsyne en million husstande med strøm.

- Med aftalen, som er Irlands mest ambitiøse partnerskab til dato, bliver Ørsted 50/50-partner i en portefølje af udviklingsprojekter inden for havvind ud for Irlands kyst, skriver Ørsted.

- Med et havområde, der er mere end ti gange så stort som landarealet, har Irland ideelle forudsætninger for at udvikle en stærk og dynamisk havvindsektor, som kan bidrage til at reducere CO2-udledningen.

- Målet er at bidrage til at indfri den irske regerings 2030-mål om at installere syv gigawatt havvind og på sigt opnå en nettoudledning på nul.

Dansk islæt gør sig også gældende i forbindelse med en anden aftale om havvind, som blev indgået tidligere på ugen.

Her blev et bredt flertal i Folketinget enige om, at den danske stat fremover skal være medejer af en række af landets havvindmølleparker.

Aftalen indebærer, at kommende udbud af havvindmøller skal ske med et statsligt medejerskab på 20 procent.

- Vi kan nu endelig give markedet grønt lys til udbygningen af potentielt 14 gigawatt havvind eller mere, sagde klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard tirsdag.

- Og de fleste af dem vil staten og danskerne for første gang blive medejere af og dermed få en andel af de faktiske indtægter fra havvinden.

Aftalen sætter rammerne for udbuddet af sammenlagt 9 gigawatt havvind. Potentielt kan det dog ende med 14 gigawatt.

/ritzau/

Andre læser også

Antallet af unge uden job og uddannelse er stagneret 6,3 procent af de 15 til 24-årige havde hverken job eller uddannelse i 2023. De... Læs mere
Valgplakater fik kort levetid i København før gerningsmænd rev dem ned Der er tale om plakater fra partier som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Mod... Læs mere
Messerschmidt vil forlade klimaloven i dag hvis ministeren ønsker det Hvis klimaminister Lars Aagaard er træt af DF i aftalen om klimaloven, er Messe... Læs mere
SF erkender: Plan om Kosovo-fængsel er en dårlig ide Forsøget på at leje fængselspladser i Kosovo er fortsat besværet, og nu er d... Læs mere
Partier opfordrer DF til at forlade klimalov efter trussel Dansk Folkeparti skal være velkommen til at forlade klimaloven, for de bidrager... Læs mere