Økonomi

ons, 24 maj 2023

Flertal i Folketinget fordeler 324 millioner kroner til dansk kulturliv

Moderaternes folketingsgruppe holder møde på Christiansborg (Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Et bredt flertal i Folketinget har fordelt over 300 millioner kroner til kulturlivet.

Pengene kommer fra de såkaldte udlodningsmidler - tidligere kaldt tipsmidler - og stammer fra en del af overskuddet i blandt andet Danske Spil.

Alle Folketingets partier bortset fra Nye Borgerlige er med.

- Jeg vil gerne fremhæve den store grad af kulturel mangfoldighed. Det går både til litteratur, scenekunst, musik og til interessante og nyskabende kunstprojekter. Og frem for alt er det uddelt til projekter i hele landet, siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Pengene er fordelt til et hav af projekter og kulturinstitutioner landet over. Og ministeren hæfter sig ved, at kulturen i Danmark "kan komme langt for relativt få penge".

Han nævner eksempelvis 2,75 millioner kroner til kunstcenteret Copenhagen Contemporary og 1,7 millioner kroner til de musikalske grundkurser (MGK), som forbereder unge mennesker til optagelse på videregående musikuddannelser.

Den største pose penge fordeles til en række initiativer, der hører under musikhandlingsplanen for 2023-2026, som ministeren præsenterede tidligere på måneden. Der er tale om knap 73 millioner kroner.

Kulturordfører Mogens Jensen (S) er især glad for, at der er fokus på børn og unge.

- Jeg er særligt glad for det vigtige og stærke fokus på børn og unges møde med kulturen.

- Med midler til blandt andet Huskunstnerordningen og til Kulturprinsens vigtige arbejde med at blive nationalt videnscenter for at sikre alle børn og unges ret til at møde kunst og kultur i deres hverdag, siger han i en pressemeddelelse fra ministeriet.

Venstre, De Konservative, SF hæfter sig ved, at der er afsat 3,5 millioner kroner til teatret Aveny-T på Frederiksberg, som er presset hårdt økonomisk.

Hos en af de største organisationer i musikbranchen, Autor, er der tilfredshed. Det siger forperson Lasse Matthiessen i en skriftlig kommentar.

- Det er en god dag for den danske musikbranche med flere midler til kulturen generelt og musikken i særdeleshed.

- Strøm til børn, mere musik i folkeskolen og bandakademiet er tre fantastiske initiativer, som bliver understøttet i planen. Det er vi mere end glade for, siger han.

Der er dog også kritik.

- Malurten i planen er det totale fravær af fokus på mental trivsel i musikbranchen. Det er en af de ting, som står øverst på vores agenda den kommende tid.

- Alt for mange musikere og musikskabere lider unødigt, og jeg håber meget, at vi kan være med til at sætte initiativer i søen med politikerne, så vi kan få vendt den udvikling, siger Lasse Matthiessen.

/ritzau/

Andre læser også

Antallet af unge uden job og uddannelse er stagneret 6,3 procent af de 15 til 24-årige havde hverken job eller uddannelse i 2023. De... Læs mere
Valgplakater fik kort levetid i København før gerningsmænd rev dem ned Der er tale om plakater fra partier som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Mod... Læs mere
Messerschmidt vil forlade klimaloven i dag hvis ministeren ønsker det Hvis klimaminister Lars Aagaard er træt af DF i aftalen om klimaloven, er Messe... Læs mere
SF erkender: Plan om Kosovo-fængsel er en dårlig ide Forsøget på at leje fængselspladser i Kosovo er fortsat besværet, og nu er d... Læs mere
Partier opfordrer DF til at forlade klimalov efter trussel Dansk Folkeparti skal være velkommen til at forlade klimaloven, for de bidrager... Læs mere