Økonomi

ons, 10 apr 2024

Økonom: Skuffende inflation i USA taler imod snarlig rentesænkning

Højere end ventet inflation i USA kan forsinke den længe ventede rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank, mener økonomer. (Arkivfoto).
Kevin Lamarque/Reuters Højere end ventet inflation i USA kan forsinke den længe ventede rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank, mener økonomer. (Arkivfoto).

Forbrugerpriserne i USA steg lidt mere på årsbasis i marts sammenlignet med i februar.

Således lå den amerikanske inflation på 3,5 procent i marts mod 3,2 procent måneden før.

Det viser tal fra det amerikanske beskæftigelsesministerium, som er blevet offentliggjort onsdag eftermiddag dansk tid.

Det er anden måned i træk, at inflationen stiger i USA. Og den stiger mere end forventet, påpeger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Der er ikke noget godt at spore i tallene, og det er skidt nyt, hvis man sidder og håber på en snarlig rentenedsættelse. Vi ser også, at renterne drøner op her lige efter offentliggørelsen, skriver han i en kommentar til tallene.

Tidligere har forventningen lydt, at den amerikanske centralbank, Fed, ville sænke renten i marts. Nu lyder forventningen derimod, at det tidligst bliver i slutningen af juli, skriver Jeppe Juul Borre.

Men mere og mere, heriblandt dagens inflationstal, peger ifølge Jeppe Juul Borre i retning af, at det først bliver i den sidste halvdel af året.

Kerneinflationen, som er fraregnet prisstigninger på mad og energi, ligger på 3,8 procent i marts, hvilket er det samme som måneden før.

I marts steg beskæftigelsen i USA med 303.000 personer uden for landbruget.

Dette var højere end ventet og viste ifølge Jeppe Juul Borre, at det amerikanske arbejdsmarked ikke kalder på, at renten bliver sænket i den allernærmeste fremtid.

Også Tore Stramer, som er cheføkonom i Dansk Erhverv, mener, at rækken af stærke økonomiske nøgletal fra USA entydigt peger i retning af at forsinke en rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank.

- Som tingene ser ud nu, så hænger en sommer-rentenedsættelse i enten juni eller juli i en meget tynd snor. Det er bestemt ikke utænkeligt, at den første rentenedsættelse først kan komme på tale senere på året eller ligefrem helt udebliver i år, skriver han i en kommentar.

På et rentemøde i marts besluttede USA's centralbank at holde renten i ro i intervallet 5,25-5,50. Dermed har Fed ikke ændret renten i mere end et halvt år.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Trods erkendelse og ekstra penge står regeringen fast på store bededag Statsminister erkender, at hun undervurderede modstand mod store bededag, men vi... Læs mere
Salget af børneudstyr får Røde Kors’ genbrugsforretning til at vokse I 2023 havde Røde Kors Genbrug en indtjening på 107 millioner kroner. Det er i... Læs mere
Mette F.: Ukraine kan bruge danske våben på russisk territorium Våben, som Danmark har doneret til Ukraine, må bruges på russisk jord, hvis d... Læs mere
Medie: Siemens overvejer at fyre 550 i Danmark Ifølge Bloomberg News har Siemens Gamesa planer om en større fyringsrunde, der... Læs mere