Økonomisk kriminalitet

tir, 30 maj 2023

Parter i udbyttesag stævnes for manglende betaling af 650 millioner

Skattestyrelsen (Signe Goldmann/Ritzau Scanpix)

Skattestyrelsen stævner amerikanske forretningsmænd for ikke at overholde en betalingsfrist i det milliardforlig, som parterne har indgået som en del af udbyttesagen.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Forligsparterne mangler ifølge styrelsen at tilbagebetale 650 millioner kroner. Det skulle være sket inden 28. maj.

Skattestyrelsen indgik i maj 2019 et forlig på cirka 1,6 milliarder kroner med en række amerikanere og 61 pensionsordninger i USA.

Siden forligsaftalens indgåelse er der blevet tilbagebetalt omkring en milliard kroner. Derfor gøres der nu fra dansk side krav på den resterende del.

Påstanden fra modparten har imidlertid været, at Skattestyrelsen havde misligholdt forligsaftalen ved ikke skriftligt at orientere politiet om forligets indgåelse.

Derfor blev Skattestyrelsen tidligere i år stævnet af to amerikanske finansfolk.

Denne påstand er dog ikke korrekt, mener Skattestyrelsen, som derfor gør indsigelser mod den.

- Vi kan se, at forligsparterne har betydelige aktiver, og de har med forligsaftalen forpligtet sig til at betale, siger fagdirektør i Skattestyrelsen Steen Bechmann Jacobsen i meddelelsen.

- Derfor har Skattestyrelsen taget de første skridt til at anlægge et modsøgsmål ved Retten i New York.

Forligsaftalen er en del af et større sagskompleks, hvor sagen mod Sanjay Shah - der ligeledes er tiltalt for sin rolle i udbyttesagen - også indgår.

I sagen mod Shah blev det for to uger siden afgjort, at han skal betale den danske stat 1,25 milliarder dollar. Det svarer til 8,5 milliarder kroner.

Det afgjorde en domstol i Dubai.

I 2015 blev det opdaget, at den danske statskasse havde mistet cirka 12,7 milliarder kroner, fordi bagmænd i flere år havde svindlet med refusion af udbytteskat.

Udbytteskat er den skat, aktionærer og anpartshavere betaler af det udbytte, der udloddes af en virksomheds eventuelle overskud.

Ifølge Skattestyrelsen indsendte bagmændene falske ansøgninger om refusion af udbytteskat af aktiegevinster fra blandt andet Mærsk, Danske Bank, Carlsberg og Novo Nordisk.

/ritzau/

Andre læser også

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik for havmiljøet Lars Løkke foreslår redningsplan for havmiljøet i EU og erkender, at egen lan... Læs mere
Ryanair-topchef er klar til at sænke priser for at fylde fly Ryanair har tjent rekordmeget i 2023/2024. Sommerpriser er afhængige af bestill... Læs mere
Tidligere DF-profil vil i byrådet i Kolding for partiet Moderaterne Vi flytter os alle sammen gennem livet, siger Jørn Dohrmann, der har skiftet DF... Læs mere
Nyt lavpunkt: Venstre får laveste Voxmeter-måling hidtil I en ny meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, står Venstre til at ... Læs mere
Minister vil gøre landbrugsjord til skov som en del af trepart Klimaminister Lars Aagaard (M) vil slå to fluer med et smæk, når landbrugets ... Læs mere