Politik

fre, 16 aug 2024

Danmarksdemokraterne vil betale lægers SU-gæld hvis de flytter på landet

- Vi mangler akut læger i yderområderne og i landdistrikterne, og derfor bliver vi nødt til at tage utraditionelle metoder i brug, siger Inger Støjberg.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix - Vi mangler akut læger i yderområderne og i landdistrikterne, og derfor bliver vi nødt til at tage utraditionelle metoder i brug, siger Inger Støjberg.

Der mangler læger i landdistrikterne, og Danmarksdemokraterne foreslår derfor at eftergive lægers SU-gæld med 30.000 kroner for hvert år, de er ansat i en almen praksis i et område med lægemangel.

Det siger formand Inger Støjberg (DD), som fredag afslutter sit sommergruppemøde i Bandholm på Lolland.

- Vi mangler akut læger i yderområderne og i landdistrikterne, og derfor bliver vi nødt til at tage utraditionelle metoder i brug, siger Inger Støjberg til TV 2.

Manglen på praktiserende læger har været et stort problem i årevis uden at det er blevet løst.

267.000 danskere har ikke en fast familielæge, viste tal fra Praktiserende Lægers Organisation, PLO, tidligere på året.

Inger Støjbergs gamle parti, Venstre, har tidligere foreslået 20.000 kroner i eftergivelse af SU-gæld for at løse samme problematik.

Danmarksdemokraternes forslag skal gøre det mere attraktivt for yngre læger at søge ud i landet og få øjnene op for livet uden for de store byer.

Forslaget vil koste ti millioner kroner om året, vurderer partiet, der foreslår at tage pengene fra det økonomiske råderum.

Hun kan godt forsvare at bruge pengene på at eftergive studiegæld til en faggruppe, som kommer til at få en bedre løn end de fleste, når de er færdiguddannet.

Man bliver nødt til at se på den opgave, som man står overfor ifølge Støjberg, der dog godt forstår kritikken.

- Men omvendt synes jeg, at det vægter så tungt, at vi får læger ud i landet. Det handler om folks sundhed og tryghed og om, at det skal være til at holde ud at bo i yderområderne, siger Støjberg til TV 2.

Det er dog tvivlsomt, om det lige er en eftergivelse af SU-gæld, der kan tiltrække de yngre læger. Det siger Thomas Purup, der er formand for de kommende praktiserende lægers organisation, Fyam, til Ritzau.

- Det er ikke det, der er kernen i at tiltrække uddannelseslæger til udkantsområder. Det tror jeg ikke, siger han og tilføjer, at det er positivt, at Danmarksdemokraterne viser interesse for, hvordan man komme lægemanglen til livs i yderområderne.

Danmarksdemokraterne foreslår også en rekrutteringspulje på 50 millioner kroner for at belønne lægerne. Den skal gå til initiativer som medvirker lokal forankring.

Det kan være sociale arrangementer, jobformidling for partnere og ægtefæller eller lignende.

Netop den del peger Thomas Purup også på. Han nævner, at når man spørger de uddannelseslæger, der er i almen medicin, hvad der vægter for dem, er det blandt andet sociale og faglige netværker.

- At man har nogle faglige foreninger og faglige fællesskaber, hvor man kan få noget sparring, så man ikke føler, man står helt alene med den store opgave, der kan være i nogle af de her områder, hvor der er lægemangel, siger han.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Erhvervslivet vil styrke Storbritannien-samarbejde efter Trump-torden EU vil stå stærkere over for USA, hvis man øger samarbejdet med Storbritannie... Læs mere
Regeringspartier søger svar på hvornår ulve kan skydes Det skal afklares nærmere, hvornår ulve kan reguleres, lyder det fra ordfører... Læs mere
Løkke har talt med USA's Rubio om at drøfte arktisk sikkerhed Dansk udenrigsminister har fredag talt med sin amerikanske pendant i 20 minutter... Læs mere
Novo-aktien stiger syv procent efter lovende nyt om vægttabsmiddel Studie viser vægttab på 22 procent efter 36 uger med Novos nye vægttabsmiddel... Læs mere
ATP sætter gang i uafhængig evaluering af investeringer Ekspertgruppe skal evaluere pensionsselskabet ATP's investeringer efter kritik a... Læs mere