Politik

tir, 17 dec 2024

Forligsparti vil have løsning på urealistisk reform i denne uge

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) stod forrest, da den politiske aftale om kandidatreformen blev præsenteret på et pressemøde i sommeren 2023. (Arkivfoto).
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) stod forrest, da den politiske aftale om kandidatreformen blev præsenteret på et pressemøde i sommeren 2023. (Arkivfoto).

Størstedelen af forligspartierne bag den omstridte reform af kandidatuddannelserne på landets universiteter har i snart en måned ønsket at genforhandle den politiske aftale.

Det ønske kan muligvis blive opfyldt tirsdag eftermiddag, hvor forligskredsen er inviteret til møde hos uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) uden bagkant.

Og det begynder også for alvor at haste med at få styr på kandidatreformen, lyder det fra De Konservative.

- Vi kan faktisk ikke vente ret meget længere. Vi skylder de studerende, der søger optag på deres bachelor 1. februar, at de ved, hvad det er for en kandidat, som de kan komme ind på senere.

- Jeg tænker, at der skal findes en løsning her i løbet af de næste par dage, siger uddannelsesordfører Lise Bertelsen.

Ellers kan det blive nødvendigt at udskyde kandidatreformen med et år, lyder det videre.

20. november offentliggjorde et kandidatudvalg en rapport, hvori landets universitetsrektorer vurderer, at det ikke er realistisk at indfri de politiske mål, der blev vedtaget med kandidatreformen i sommeren 2023.

I reformen lød den politiske ambition, at 20 procent af de kandidatstuderende fra 2032 skal optages på helt nye erhvervskandidater, mens 10 procent skal optages på forkortede kandidatuddannelser på et år og tre måneder.

Men det er urealistisk, at så mange studerende kan optages på erhvervskandidaterne, lød det fra landets otte rektorer og repræsentanter for de studerende i kandidatudvalgets rapport.

Og da den politiske aftale siger, at der skal omlægges 30 procent i alt, vil det betyde, at flere studerende skal på de korte kandidatuddannelser, når færre kommer på erhvervskandidaterne.

Det kan De Konservative ikke acceptere, og Lise Bertelsen forventer heller ikke, at ministeren tirsdag vil foreslå, at kandidatreformen skal køre videre som hidtil planlagt.

Ellers kan De Konservative "ikke længere se os selv i den politiske aftale", siger hun.

- Vi håber, at vi nu får en model fremlagt, hvor det viser sig, at vi kan lave nogle attraktive erhvervskandidater, som både de studerende, universiteterne og erhvervslivet kan se sig selv i.

Lise Bertelsen peger selv på, at en løsning kan være at gøre erhvervskandidaterne treårige frem for fireårige, hvor det ene år foregår udelukkende på universitet.

Da kandidatudvalgets rapport kom, ville Christina Egelund hverken svare ja eller nej, på spørgsmålet om hvorvidt reformen skulle genforhandles.

Hun ville ikke konkludere på forhånd.

- Nu har vi modtaget rapporten, læst den, og så taler vi med hinanden og aktørerne i forligskredsen, som er relevante for, at vi kan nå de mål, vi har sat os, sagde hun 20. november.

Bag aftalen om kandidatreformen står regeringen, De Konservative, SF, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Erhvervslivet vil styrke Storbritannien-samarbejde efter Trump-torden EU vil stå stærkere over for USA, hvis man øger samarbejdet med Storbritannie... Læs mere
Regeringspartier søger svar på hvornår ulve kan skydes Det skal afklares nærmere, hvornår ulve kan reguleres, lyder det fra ordfører... Læs mere
Løkke har talt med USA's Rubio om at drøfte arktisk sikkerhed Dansk udenrigsminister har fredag talt med sin amerikanske pendant i 20 minutter... Læs mere
Novo-aktien stiger syv procent efter lovende nyt om vægttabsmiddel Studie viser vægttab på 22 procent efter 36 uger med Novos nye vægttabsmiddel... Læs mere
ATP sætter gang i uafhængig evaluering af investeringer Ekspertgruppe skal evaluere pensionsselskabet ATP's investeringer efter kritik a... Læs mere