Politik

tir, 04 jun 2024

K stemmer ikke ja til statsborgerskab og ryger ud af aftale

Brigitte Klintskov Jerkel (K), indfødsretsordfører for De Konservative, siger, at partiet på opsigtsvækkende vis ikke vil stemme for statsborgerskab til over 2000 mennesker, selv om de er med i indfødsretsaftale. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Brigitte Klintskov Jerkel (K), indfødsretsordfører for De Konservative, siger, at partiet på opsigtsvækkende vis ikke vil stemme for statsborgerskab til over 2000 mennesker, selv om de er med i indfødsretsaftale. (Arkivfoto).

De Konservative har tirsdag valgt ikke at stemme for at give en lang række mennesker statsborgerskab, selv om udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) har varslet, at det vil medføre, at de så må stå uden for indfødsretsaftalen fra 2021.

De Konservatives indfødsretsordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, betegner flere af de personer, der stemmes om statsborgerskab til, som "seriekriminelle".

- Hvis I vil smide os ud af aftalekredsen, fordi vi insisterer på, at kriminelle udlændinge ikke skal have statsborgerskab, synes jeg, det siger mere om jer end om os, siger Brigitte Klintskov Jerkel i folketingssalen tirsdag.

Hun tilføjer, at der sker automatiske sletninger i kriminalitetsregistret, og derfor er det svært at holde øje med, om kriminelle får statsborgerskab.

Partiet har stemt gult. Det betyder, at De Konservative hverken har stemt for eller imod.

Det drejer sig om 2064 mennesker, der har ansøgt om statsborgerskab. To gange om året stemmer Folketinget om at tildele statsborgerskab til ansøgere.

Kaare Dybvad Bek pointerer, at man ikke bare kan være med i en aftale og så ikke stemme for de lovforslag, der kommer ud af den.

- Hvis mit eget parti stemte gult, i og med at vi har 50 mandater i Folketinget, ville det betyde, at en række af de aftaler ikke stemmes igennem. I det her tilfælde ville det betyde, at de over 2000 mennesker ikke får statsborgerskab alligevel og i princippet skal starte processen forfra.

Det er ikke rimeligt, siger ministeren. Derfor kan De Konservative ikke være med i aftalekredsen længere.

- Man bliver nødt til at stemme for det hele. Ellers er der ikke meget fidus i at lave aftaler herinde.

Efterfølgende tager Brigitte Jerkel ordet og kræver garanti for, at der ikke er kriminelle, som får statsborgerskab nu:

Kaare Dybvad Bek siger, at han ikke kan give det løfte. Til gengæld er der et supplerende kriminalitetstjek to år efter, at en person har fået statsborgerskab.

- Derfor har vi et supplerende kriminalitetstjek to år efter, siger han.

Kort efter afstemningen i salen oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet, at der er indgået en ny aftale i indfødsretsaftalekredsen. Med den hæves gebyret for at blive dansk statsborger fra 4000 til 6000 kroner.

Det nævnes eksplicit i meddelelsen om aftalen, at De Konservative ikke er med. Aftalen er indgået mellem regeringen og Liberal Alliance.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere