Politik

tor, 15 feb 2024

Ny konvention skal sikre retfærdighed ved krigsforbrydelser

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) mener, at ny konvention kan blive et vigtigt værktøj, når det gælder om at stille forbrydere til ansvar for krigsforbrydelser. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Justitsminister Peter Hummelgaard (S) mener, at ny konvention kan blive et vigtigt værktøj, når det gælder om at stille forbrydere til ansvar for krigsforbrydelser. (Arkivfoto).

Danmark har torsdag skrevet under på en ny konvention omhandlende internationalt samarbejde, når det gælder retsforfølgelse af folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge justitsminister Peter Hummelgaard (S) sender konventionen et signal om, at tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden er uacceptable, og at sådanne forbrydelser vil blive retsforfulgt.

Arbejdet med konventionen har været i gang siden 2011. Men den er ekstra relevant i lyset af krigen i Ukraine, udtaler ministeren.

- Der er anklager om modbydelige og umenneskelige forbrydelser i Ukraine som følge af den russiske invasion.

- Med denne konvention tager Danmark endnu et skridt i kampen for at bekæmpe straffrihed, siger ministeren i pressemeddelelsen.

Konventionen skal blandt andet ensarte processer vedrørende retshjælp, overførsel og udlevering af anklagede.

Hvad det mere konkret betyder i praksis, skriver ministeriet ikke. Men ifølge ministeriet kan konventionen være et værktøj til at retsforfølge for krigsforbrydelser i Ukraine.

Konventionen har fået navnet Ljubljana-Haag-konventionen, da forhandlingerne om konventionen fandt sted i Ljubljana, Sloveniens hovedstad, i maj 2023. 68 stater deltog i forhandlingerne.

Det er Holland, der har taget initiativ til den.

Konventionsteksten er skrevet uden for FN-regi, oplyser Justitsministeriet. Det skyldes, at ekspertgruppen omkring konventionen skulle have større autonomi og fleksibilitet, skriver ministeriet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere