Politik

fre, 30 aug 2024

Partier skummer over regeringens lille forhandlingsreserve til finanslov

Ole Birk Olesen (LA) betragter regeringens finanslovsforslag som en form for skuespil. (Arkivfoto).
Claus Fisker/Ritzau Scanpix Ole Birk Olesen (LA) betragter regeringens finanslovsforslag som en form for skuespil. (Arkivfoto).

Hvis regeringen vil indgå sin finanslovsaftale for næste år med et bredt flertal, må finansminister Nicolai Wammen diske op med flere penge at forhandle om.

Sådan lyder det fra flere partier, efter at regeringen har afsat en forhandlingsreserve på 500 millioner kroner.

- En halv milliard kroner er ikke nok til at sige, at det er reelle forhandlinger. Så er det bare, at man får en enkelt rosin at putte på regeringens havregrød, siger Ole Birk Olesen, finansordfører for Liberal Alliance.

Han fremhæver, at finanslovens samlede budget er på den gode side af 1000 milliarder kroner.

At afsætte 500 millioner kroner, som partierne kan forhandle egne ønsker ud fra, er derfor et udtryk for, at regeringen har nok i sig selv.

Ole Birk Olesen betragter det dermed som en form for skuespil.

- At man gerne vil lade som om, man spørger de andre partier om input til finansloven, mens man i virkeligheden ikke sætter penge nok af til, at de andre partier kan få nogen nævneværdig indflydelse.

Også Enhedslisten og SF har samme bekymring, efter regeringen fredag præsenterede sit finanslovsforslag.

- Det er noget helt andet, når vi har en regering med sit eget flertal, der opfører sig derefter. Det er klart, at det vil kræve, at forhandlingsreserven skal op, siger SF's finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen om partiets deltagelse.

Hun peger ligeledes på, at partiet vil have justeret på flere af regeringens forslag, før de kan gå med i aftalen. Eksempelvis vil Lisbeth Bech-Nielsen have sikret, at det foreslåede håndværkerfradrag reelt kun går til klima- og energirenoveringer.

Hos Enhedslisten kalder politisk leder Pelle Dragsted regeringens forslag for en "nærig" finanslov.

- Det er ligesom sidste år en regering, der åbenlyst godt ved, at den har sit eget flertal, og derfor er den sådan set ikke specielt indstillet på at inddrage de øvrige af Folketingets partier i, hvordan vores lands økonomi skal se ud de kommende år, siger han.

SVM-regeringen er blevet mødt af samme kritik flere finanslovsforslag i træk.

Sidste gang var der afsat 500 millioner kroner til forhandlinger, som undervejs blev forhandlet op. Gangen før var reserven helt nede på 200 millioner kroner til partierne.

På pressemødet for præsentationen af regeringens forslag nægtede Nicolai Wammen at svare på, om han ville øge forhandlingsreserven for at få flere partier med.

Han fremhævede i stedet, at sidste års finanslovsaftale blev indgået med et usædvanligt bredt flertal inkluderende alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Lav interesse for omlægning giver laveste antal lånetilbud i 28 år I 2024 landede antal lånetilbud ti procent lavere end i 2023. Det skyldes lav i... Læs mere
Ministerium hjælper misbrugt SF'er i sag om falske opslag På sociale medier deles der falske opslag, der hævder, at SF-politiker beder R... Læs mere
Minister vil undgå slettet gæld til kriminelle som får tilbagefald Kriminelle skal i fem år afstå fra yderligere kriminalitet for at få eftergiv... Læs mere
Beredskabsaftale for millioner præsenteres onsdag Minister havde lovet en aftale om det statslige beredskab inden jul, men kan prÃ... Læs mere
Forbløffet statsminister vil stoppe dansk hjælp til skyggeflåde Dansk skibsværft servicerer russiske naturgasskibe, hvilket statsminister finde... Læs mere