Politik

man, 20 jan 2025

Regering vil ændre lov for at kunne sende våbendele til Israel

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har i et bilag til Folketingets Forsvars-, Samfundssikkerheds og Beredskabsudvalg skrevet, at regeringen ønsker at ændre våbenloven for at kunne sende våbendele til Israel. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har i et bilag til Folketingets Forsvars-, Samfundssikkerheds og Beredskabsudvalg skrevet, at regeringen ønsker at ændre våbenloven for at kunne sende våbendele til Israel. (Arkivfoto).

Regeringen vil ændre våbenloven, så Danmark fortsat kan sende reservedele til F-35-kampfly til Israel.

Det skriver Information.

Ifølge mediet oversendte forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) den 23. december 2024 et bilag, der beskriver lovforslagsændringen, til Folketingets Forsvars-, Samfundssikkerheds og Beredskabsudvalg.

Her fremgår det, at regeringen vil have mulighed for efter anmodning fra USA at kunne sende våbendele til Israel "uden om de regler og kontrolprocedurer, der forbyder eksport af militært udstyr til lande, hvor der er stor risiko for krigsforbrydelser", skriver Information.

Danmark har tilsluttet sig både FN's våbenhandelstraktat og EU's Fælles Regler for våbeneksport.

Det forpligter Danmark til at sikre, at der ikke er risiko for, at eksport af våben og militært udstyr fra danske virksomheder bidrager til overtrædelser af folkeretten.

FN-eksperter har advaret om, at salg og levering af våben til Israel, der risikerer at blive brugt i Gaza, overtræder international humanitær lov og skal stoppes med det samme.

Det er USA, der leder det internationale F-35-samarbejde.

Danmark har et F-35-reservelager på Flyvestation Skrydstrup, hvor komponenter til kampflyene er ejet af den amerikanske regering.

I marts 2024 bad USA Danmark om at sende en reservedel til Israel. Det vurderede Forsvarsministeriet på daværende tidspunkt var i overensstemmelse med eksportkontrolreglerne.

Men ministeriet besluttede i juni samme år at revurdere "de juridiske rammer for den måde reservelageret fungerer", udtalte forsvarsministeren dengang.

Det skyldtes blandt andet, at en landsret i den hollandske by Haag i februar 2024 afgjorde, at Holland handler i strid med forpligtelser i FN's våbenhandelstraktat.

Bag dommen lå, at Holland sendte F-35-dele fra et regionalt lager til Israel.

Holland har anket dommen til landets højesteret.

I Danmark er der efterfølgende blevet anlagt retssager mod danske myndigheder "med samme formål" som de hollandske.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Nedslidte russiske tankskibe skal kontrolleres ved Skagen Nedslidte tankskibe kan fremover blive tilbageholdt af danske myndigheder gennem... Læs mere
Kørselstjenesten Uber mere end fordoblede sin indtjening i 2024 Investorerne i Uber er utilfredse, selv om selskabet ifølge topchefen har haft ... Læs mere
Folketinget mindes ofre i Sverige med et minuts stilhed Ud over at aflyse de officielle flagdage bliver ofrene for skoleskyderiet i Öre... Læs mere
Nykredit forudser faldende overskud efter fjerde rekordår i træk For fjerde år i træk ender Nykredit-koncernen med et overskud efter skat, der ... Læs mere
Statsministeren er uenig i Løkkes forslag om krigsfinansiering Mette Frederiksen vil ikke lade oprustningen ske på kompromis af social balance... Læs mere