Regeringen kan være på vej til at fritage ustøttet biogas fra at betale flere klimaafgifter.
Onsdag er en længe ventet analyse fra Skatteministeriet blevet udgivet, og den viser, hvordan biogassen kan fritages fra afgifter.
Det er muligt at gøre med den biogasproduktion, der ikke modtager produktionsstøtte, mens det er vanskeligt at afgiftsfritage den støttede biogas.
- Målet er at fremme produktion og brug af CO 2-neutral biogas. Biogas er centralt for den grønne omstilling af Danmark, lyder der fra skatteminister Rasmus Stoklund i en pressemeddelelse.
Han fortsætter:
- Det er nu undersøgt, hvordan grøn gas evt. kan afgiftsfritages. Jeg vil derfor sammen med regeringen nærstudere analysen med henblik på at træffe en beslutning i det nye år.
Forud for analysen og regeringens beslutning i det kommende år ligger et længere forløb.
Analysen blev bestilt i forlængelse af den grønne skattereform, den daværende S-regering indgik i 2022.
Her blev der indført en højere CO2-afgift på industriens udledninger, mens der blev åbnet en dør på klem for, at biogassen kunne fritages for afgift.
De rødgrønne støttepartier betonede dengang, at de ville sikre, at det kun var tilfældet for ustøttet biogasproduktion, hvis det kom så vidt.
Biogasproduktionen modtager nemlig milliarder i statsstøtte om året, og en afgiftsfritagelse vil være en yderligere understøttelse af det i forvejen stærkt subsidierede erhverv og produkt.
Den konklusion er Skatteministeriets analyse også nået frem til.
Her noterer ministeriet, at det "forventes yderst vanskeligt" at afgiftsfritage biogas, som modtager produktionsstøtte, fordi det kan indebære en risiko for overkompensation.
Det vil være i strid med EU's konkurrenceregler.
Kilde: /ritzau/