Politik

søn, 10 mar 2024

SF-formand er klar til at øge forsvarsudgifter og se på ny krigsskat

SF-formand Pia Olsen Dyhr talte lørdag til sine medlemmer på SF's landsmøde i Kolding.
Frank Cilius/Ritzau Scanpix SF-formand Pia Olsen Dyhr talte lørdag til sine medlemmer på SF's landsmøde i Kolding.

Når forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) ønsker at fremrykke investeringer fra forsvarsforlig, vil der også skulle findes endnu flere penge til forsvarsudgifter.

Det må man forstå på SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Og hun er villig at øge udgifterne til dansk forsvar, så der ikke blot bruges de to procent af bruttonationalproduktet, som er målsætningen som medlem af Nato.

- Jeg tror, vi kommer til at snakke om en fremrykning af investeringer, og der kan vi så nok komme over de magiske to procent. For vi skal stadig give noget til Ukraine, men vi er også nødt til at styrke dansk forsvar.

- Det kan godt betyde, at vi får en bule op over de to procent. Det er vi sådan set villige til i SF. Ikke for evigt, men i en periode, siger Pia Olsen Dyhr i forbindelse med SF's landsmøde i Kolding.

Både statsminister Mette Frederiksen (S) og Troels Lund Poulsen har tidligere meddelt, at det ikke er nok, at Danmark bruger to procent af bnp på forsvarsudgifter.

De har dog ikke forholdt sig til, hvordan det præcist vil skulle finansieres.

For SF's vedkommende kan yderligere penge til forsvaret finansieres ved at øge underskuddet på den strukturelle saldo. Sådan blev det oprindelige forsvarsforlig fra marts 2022 også finansieret.

Men Pia Olsen Dyhr kan også se en anden finansiering for sig.

- Vi er villige til at kigge på en sikkerhedsskat eller en krigsskat eller en fredsskat. Vi mener, vi er nødt til at finansiere det på en solidarisk måde, og det er hvert fald et forsøg på det.

En såkaldt sikkerhedsskat blev beskrevet som en overvejelse internt i regeringen i Weekendavisen i slutningen af februar.

Siden har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) dog til Børsen afvist, at det kommer til at ske.

- Det kommer vi ikke til. Vi har lige lavet en skattereform, der sænker skatten.

- Vi har en robusthed til at kunne foretage det, vi nu er i gang med, uden at gå til danskerne og bede dem om at betale mere i skat, sagde Lars Løkke til Børsen onsdag.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere