Politik

man, 10 jun 2024

Socialdemokratiets spidskandidat gør rent bord på Fyn

I statsminister Mette Frederiksens fravær holdt Christel Schaldemose den store valgtale ved søndagens valgfest hos Socialdemokratiet. Her ses hun til en debat dagen derpå.
Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix I statsminister Mette Frederiksens fravær holdt Christel Schaldemose den store valgtale ved søndagens valgfest hos Socialdemokratiet. Her ses hun til en debat dagen derpå.

Socialdemokratiets spidskandidat ved EU-parlamentsvalget, Christel Schaldemose, sætter sig tungt på de fynske valgkredse.

Det viser data fra it-virksomheden KMD, som står for den officielle optælling af stemmerne.

Schaldemose er fynbo og sidder allerede i EU-Parlamentet. Hun fik flest personlige stemmer i otte ud af otte fynske valgkredse.

Generelt set fik Socialdemokratiet et skidt valg med blot 15,6 procent af stemmerne. Det er partiets værste valgresultat på tværs af alle valg i over 100 år.

- Det er ikke tilfredsstillende, det resultat vi har fået, og jeg vil nu reflektere over, hvad der gik galt, og hvad der kan gøres bedre.

- Det koster at tage ansvar og sidde i regering, det ser vi overalt i Europa og i Danmark, og jeg tror, at det er et element blandt flere, sagde Schaldemose tidligere mandag.

Ved 16-tiden mandag har Schaldemose rundet knap 118.000 personlige stemmer på landsplan. Først senere mandag ventes det at stå klart, hvor mange personlige stemmer, hun får.

I 2019 ved det seneste EU-valg fik Schaldemose 65.179 personlige stemmer. Dengang var Jeppe Kofod socialdemokraternes spidskandidat og store stemmesluger.

Trods tilbagegangen for partiet beholder Socialdemokratiet sine tre mandater i parlamentet. Socialdemokratiet indgik før valget et valgforbund med SF og Alternativet for at minimere stemmespild.

Og da Alternativet ikke opnåede et mandat, gik de overskydende stemmer til Socialdemokratiet, som endte på tre mandater i stedet for to.

- Sådan er det, når man indgår i et valgforbund. Nogle gange har vi givet til andre, andre gange har de givet til os. Sådan er det. Et mandat er et mandat, under de vilkår der er, og det er det, jeg holder fast i, sagde Schaldemose tidligere mandag.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere